belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Őszi ingyenes képzéseinket ajánljuk

Gazdag képzési kínálattal jelentkezik időn ősszel is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). A szakmai továbbképzésekre már most érdemes jelentkezni, hiszen a kulturális tárca támogatásnak köszönhetően a képzések egy részét ingyenes formában hirdeti meg a MOKK, melyekre azonban korlátozott számban tudja csak fogadni az érdeklődőket.

Múzeumi alapok

Évről évre a MOKK népszerű képzései közé tartozik a Múzeumi alapok című képzés, melyre idén 2022.09.05-08. és 2022.10.03-06. között kerül sor Szentendrén. Felsőfokú végzettséggel rendelkező múzeumi szakalkalmazottaknak és a múzeumi szakterületre frissen belépett kezdő kollégáknak is szívből ajánljuk a tanfolyamot, mely a hazai képzési piacon hiánypótlónak számít. A kurzuson megszerzhető ismereteknek köszönhetően lehetővé válik a pályakezdők és más típusú munkahelyről érkezők számára a gyors beilleszkedés és a hatékony munkavégzés a múzeumi környezetben. A már több éve múzeumi szcénában dolgozók szakmai ismereteinek felfrissítéséhez, szintetizálásához is segítséget jelent a tanfolyam. A képzésen a részvétel ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 07.

Részletes információ a képzésről:

https://mokk.skanzen.hu/muzeumi-alapkepzes

 Őszi ingyenes képzéseinket ajánljuk

Élő történelem másként

Szeptember 12. és 15. között inspiráló környezetben, a szentendrei Skanzenben rendezzük meg újonnan kidolgozott Élő történelem másként című 30 órás akkreditált képzésünket. A kurzus célja az élő történelmi interpretáció műfajainak, formáinak megismertetése és a már létező hazai és külföldi jó gyakorlatainak elemzése, továbbá a élő történelem programokról szóló videók sajátosságainak és köznevelési lehetőségeinek áttekintése. A résztvevők segítséget kapnak élő történelmi programok koncepciójának kidolgozásához, illetve ezeknek online formában történő kommunikációjához is. A MOKK nem minden előzmény nélkül dolgozta ki ezt a képzést:  már ismertséget szerzett a múzeumi szcéna ezen szegmensében, amikor a Staféta füzetek című online sorozatában közreadta Faár Tamara kiadványát Ott lehetsz, ahol akarod! Élő történelem a múzeumban címmel. 2020-ban pedig az Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben című mintaprogramot koordinálta sikerrel a MOKK. A program keretében az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően 5 millió Ft keretösszegből hazai muzeális intézmények készítettek oktatási segédanyagként is használható élő történelem tematikájú rövidfilmeket.

A képzésre, melyen 15 fő ingyenesen vehet részt, 2022. augusztus 12-ig várjuk a jelentkezéseket.

Bővebb információ a képzésről:

https://mokk.skanzen.hu/20211209elo-tortenelem

 

Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzés

A regionális és központi szabadtéri múzeumok szakalkalmazottainak, múzeumok néprajzos muzeológusainak, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek (tájházak) vezetőinek, munkatársainak is ajánljuk a Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzést, melyet 2022.09.19-09.22. és 2022.10.10-10.13. között Szennán rendezünk meg.

A képzésen átadott, kifejezetten a tájházakra és a szabadtéri múzeumokra jellemző speciális ismeretek segítenek a komplex feladatköröket ellátó munkatársaknak a mai változó múzeumi világban értéket közvetíteni. A képzés céljai közé tartozik, hogy új módon járuljon hozzá a tájházak és közösségeik kapcsolatának erősítéséhez, indirekt módon pedig pozitív hatást gyakoroljon a látogatók tanulási szokásaira, a tájházakban lehetséges múzeumi élményszerzésre, a múzeumi tartalmakhoz fűződő személyes viszonyára. A képzés a résztvevők számára ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2022.08.21.

További részletek a képzésről:

https://mokk.skanzen.hu/szabadteri-muzeologiai-es-tajhazi-szakagi-kepzes

 

Őszi ingyenes képzéseinket ajánljuk 

Múzeumi középvezetők kompetenciafejlesztő képzése

2022.10.24-10.27. és 2022.11.14-11.17. között szintén ingyenes képzésként valósítjuk meg a Múzeumi középvezetők kompetenciafejlesztő képzését, melyre felsőfokú végzettséggel rendelkező és múzeumi vagy közgyűjteményi területen legalább egy éves szakmai gyakorlatot szerzett érdeklődők jelentkezését várjuk. A MOKK által 2022-ben kidolgozott és első alkalommal meghirdetett képzés célja a közgyűjteményi, azon belül kiemelten a múzeumi középvezetők vezetői kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztése. Olyan, a mindennapi munka során nélkülözhetetlen tudásra lehet a képzés során szert tenni, mint például az asszertív kommunikáció, a vezetési és motivációs technikák vagy a szervezetfejlesztés.  A MúzeumokMa 2020 kutatás eredményei is azt támasztják alá, hogy nagy szükség van a múzeumi középvezetők körében az ilyen jellegű készségek és ismeretek fejlesztésére.

Jelentkezési határidő: 2022.09.25.

A képzés az EFOP –3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú, „Múzeumi és könyvtári fejlesztés mindenkinek” című kiemelt projekt fenntartási időszakában valósul meg.

Részletes információ:
https://mokk.skanzen.hu/20211209muzeumi-kozepvezetok-kompetenciafejleszto-kepzese

 

A MOKK által szervezett további képzésekkel kapcsolatos információkért érdemes a 2022. évi képzési naptárat fellapozni:

https://mokk.skanzen.hu/20211205kepzesi-naptar-tovabbkepzeseink-2022-ben