belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás – Közösségi Múzeum 2023

Felhívás – Közösségi Múzeum 2023

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) ünnepélyes keretek között idén is átadja a Közösségi Múzeum elismeréseket. A kitüntető címet azon muzeális intézmények vehetik át, amelyek „közösségi részvételi alapon” működnek, vagy már letették a „társadalmiasítás” alapjait, azaz bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket és egyéb partnereket. A MOKK 2019-ben kezdeményezte a „Közösségi Múzeum” elismerés bevezetését a hazai múzeumi világban. A megtisztelő elismerést eddig összesen 36 muzeális intézmény vehette át 2019-ben2020-ban és 2021-ben.

A díjátadó eseményre  a 2023. évi, “Egy a szív, az akarat” mottó jegyében zajló Közösségek Hete keretében tartandó szakmai konferencián kerül sor 2023. május 11-én Tatán, a Német Nemzetiségi Múzeumban.

A közösségi részvételre alapozott működés korunk kulturális intézményei előtt álló nagy lehetőség. Ha nyit a közösségek felé, a múzeum a harmadik hely lehet az otthon és a munkahely után, erősödik az együttműködés a településen működő társintézményekkel, a civil és az egyházi közösségekkel, vállalkozásokkal, „kívülről” pedig több hatás, ember, közösség, program jut be a múzeumba, jobban megismerik az emberek. A közösségi részvételen alapuló működés lehetővé teszi a közösség számára az aktív részvételt a település társadalmi-kulturális életében, hogy a lakosok cselekvő, résztvevő polgárként éljenek.

Várjuk azon működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények jelentkezését, amelyek tevékenységeit és működését a településük lakói aktívan segítik, pozitív irányba befolyásolják, és mindez meg is jelenik a múzeum dokumentumaiban.

A jelentkezési határidő: 2023. április 20., csütörtök 23:59.

A Közösségi Múzeum elismerő címre történő jelentkezés feltétele az online önértékelési teszt kitöltése, legalább 97 pont elérése a teszten, majd a letölthető nyilatkozat és nyilatkozatban hivatkozott intézményi dokumentumok megküldése.

Kérjük, hogy a kitöltött, aláírt, lepecsételt és beszkennelt nyilatkozatot és a dokumentumokat e-mailben küldjék el a kozossegimuzeum@skanzen.hu e-mail címre.

 

Az online önértékelési teszt hat részből áll. Minden rész végén a sorban következő részhez átvezető kattintható link található. A hat rész az alábbi linkeken érhető el:

I. rész – Alapadatok: https://forms.gle/BBtj7X857HPZ55Ky8

II. rész – Tájékoztatás: https://forms.gle/M2iHvHFtVXAyZGnM7

III. rész – Konzultáció: https://forms.gle/UDh3zC9GEz6WNBZ66

IV. rész – Bevonás: https://forms.gle/GNfzbbGGrr2xeN289

V. rész – Együttműködés: https://forms.gle/eS5hzQJyp7esfQhR8

VI. rész – Felhatalmazás:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeUc5TS24qPAGJ1cI7UCI-WuACG_d-8uTBNpqCre5nX5d3oPg/viewform?pli=1

 

Lehetőség van tehát akár hat részletben kitölteni a teljes önértékelési tesztet, a kitöltés folyamata így többször is megszakítható.

Az online önértékelési teszt kérdéssora és az értékelési tábla a ponthatárokkal pdf formátumban letölthető előzetes tájékozódás céljából.

Az elismerést elnyerő intézmények jó gyakorlatait a honlapunkon mutatjuk be, amelyhez kérjük az itt letölthető bemutatkozási segédlet használatát.

Legyen az Ön intézménye is a díjazottak között!

 

További információért kérjük, forduljon munkatársunkhoz:

Kajári Gabi, kozossegimuzeum@skanzen.hu vagy kajari.gabi@skanzen.hu

 

Módszertani segédlet múzeumok, muzeális intézmények számára

Egy muzeális intézmény akkor nevezhető Közösségi Múzeumnak, ha tevékenységének tervezésében, a működésének megvalósításában és értékelésében a település, a helyi közösség lakosai, civil szervezetei tevékenyen részt vesznek, és a közösségi részvételen alapuló működés megjelenik az intézmény belső működését meghatározó dokumentumokban is.

A társadalmiasítás, azaz a közösségi részvételi alapú működés lényege, hogy a különböző közösségekkel stratégiai együttműködésben működjön a múzeum és valósuljanak meg tevékenységei.

A témában megjelent módszertani útmutatónkat itt találja.

A közösségi múzeumi működéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és a múzeumi jó gyakorlatokat a Közösségi alapú működés a múzeumokban című kötetben (Múzeumi iránytű 21.) szedtük csokorba. A kiadvány innen tölthető le.

 

Kapcsolódó cikkek
Múzeumok, melyek a Közösségi Múzeum elismerő címben részesültek
A Közösségi Múzeum elismerésről dióhéjban