belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Haladjunk az árral szemben! Megújult és „jóárasított” múzeumi menedzserképzés rugalmasan a MOKK-tól

Inflációs időszakban árat csökkenteni? Igen, pont ezt teszi a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) a Múzeumi menedzserképzés című akkreditált továbbképzése esetében, melyet 2024 tavaszán is megszervez. Lehet ezt még tovább fokozni? Hát persze! A hazai múzeumi képzési piacon egyedülállónak számító és évek óta nagy sikerrel futó képzéshez kapcsolódóan árkedvezményt is hirdetünk. A képzés modulos felépítésű, egy kötelező 60 órás alapmodulból és két válaszható 30 órás modulból áll. A kötelező alapmodul árából 5% engedményt biztosítunk annak, aki 2024. február 20-ig jelentkezik a 120 órás tanfolyamra.

Haladjunk az árral szemben! Megújult és „jóárasított” múzeumi menedzserképzés rugalmasan a MOKK-tól

Modulos és mostantól már blended is!

A továbbképzés a 2024. március 25. és 31 között e-learning formában, illetve április 4. és 12. között Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban zajló Államháztartási és vezetési ismeretek című kötelező alapmodullal indul. A modul részét képezi azon ismeretek elsajátítása, mely a 475/2020. (X. 30.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése értelmében ma már jogszabályi elvárás a múzeumi vezetőkkel szemben a kinevezéstől számított két éven belül.

A továbbképzés egyik különlegessége, hogy modulos felépítésű. Mit jelent ez? Az érdeklődők a kötelező alapmodul mellé érdeklődésüknek megfelelően választhatnak a különféle résztémákra fókuszáló képzési modulok közül. Idén a Területi múzeumok és kisebb múzeumok, muzeális intézmények vezetése, Stratégiaalkotás és a PR, marketing, kommunikáció című választható képzési modulokat hirdeti meg a MOKK, melyekre szintén blended formában (e-learning és tantermi) fog sor kerülni 2024 áprilisában, májusában és júniusában. Az egyes modulokon maximum 15 fő részvételét tudjuk biztosítani, ezért érdemes ezekre mihamarabb jelentkezni. A választható modulok önálló, kötelező alapmodultól függetlenül történő elvégzésére is van lehetőség, azonban ebben az esetben nem érvényes az 5 %-os árkedvezmény, és az adott önálló modul teljesítését követően akkreditációs szám nélküli tanúsítványt kapnak a résztvevők.

Haladjunk az árral szemben! Megújult és „jóárasított” múzeumi menedzserképzés rugalmasan a MOKK-tól

Megújult és rugalmasabb formában, kedvezőbb áron!

További jó hír, hogy a 2023 végén újra akkreditáltatott Múzeumi menedzserképzést még inkább a résztvevők igényeihez szabtuk. A 2018 óta sikerrel futó[1] moduláris rendszerű továbbképzést a résztvevői visszajelzések, valamint a múzeumszakmai fejlemények, aktualitások, az idő közben megjelent kutatási eredmények és szakirodalom tükrében tavaly megújítottuk, és eszerint akkreditáltattuk. A korábban teljes egészében tantermi formában megvalósuló képzés ezentúl blended formában zajlik. Ez könnyebbséget és időmegtakarítást jelent a résztvevőknek, hiszen a tananyag egy részét e-learning formában saját időbeosztás szerint, otthonuk kényelmében végezhetik el. Képzési modulonként átlagosan 1-1 nappal rövidült a személyes részvétel időtartama.

A blended képzési formának köszönhetően elmondhatjuk, hogy az elmúlt évi magas infláció ellenére sem növeltük a modulok részvételi díjait, sőt, jelentősen csökkenteni tudtuk azokat. A legdrágább modul-kombináció (államháztartási alapmodul + PR, marketing, kommunikáció és további egy válaszható modul) esetén a tavalyi árakhoz képest 20%-kal kevesebbet kell idén a résztvevőknek fizetniük, ugyanis ebben az esetben sem éri el a 120 órás képzés ára a 300.000 Ft-ot!

Haladjunk az árral szemben! Megújult és „jóárasított” múzeumi menedzserképzés rugalmasan a MOKK-tól

Elengedhetetlen vezetői készségeket fejlesztő képzés

A többségében szentendrei helyszínen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban zajló továbbképzés résztvevői olyan készségeket, szemléletet és vezetői stílust sajátíthatnak el, amely ma már nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az általuk vezetett intézmények képesek legyenek az innovációra, a kreativitásra és a vállalkozásra is. A stratégiai gondolkodást, tervezést és projektszemléletet fejlesztő képzés érint olyan, az intézmény működéséhez nélkülözhetetlen további területeket is, mint például az informatika vagy a marketing. Nagy súllyal szerepel a humán erőforrás menedzsment ismeretek fejlesztése is a képzésben, ugyanis a múzeumi szcénát jellemző fluktuáció miatt ma már nélkülözhetetlen a múzeumvezetők számára mindaz a tudás, melynek segítségével a jól képzett munkaerő megszerezhető, motiválható és megtartható. A vezetői személyiségfejlesztő tréning is fontos része a továbbképzésnek. A vezetési stratégiák mellett gyakorlati segítséget kaphatnak a résztvevők a médiában történő szereplésükhöz is. Az egyéni vezetői kompetenciák fejlesztésén túl a csapatmunkában, az együttműködésben rejlő lehetőségek bemutatása is helyet kap a tréning során.

Haladjunk az árral szemben! Megújult és „jóárasított” múzeumi menedzserképzés rugalmasan a MOKK-tól Haladjunk az árral szemben! Megújult és „jóárasított” múzeumi menedzserképzés rugalmasan a MOKK-tól

Tapasztald meg személyesen!

Képzéseinken nagy hangsúlyt fektetünk a személyes kapcsolatépítésre és tudáscserére, így a blended képzésünknél továbbra is a személyes jelenléttel zajló tantermi formátum dominál. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis abban hiszünk, hogy a korszerű ismeretek átadása mellett a képzés másik nagy előnye, hogy a különböző muzeális intézményekből érkező résztvevők személyesen találkozhatnak, és hosszabb távon is működő kapcsolatokat építhetnek ki egymással.  Az eddigi példák azt mutatják, hogy a korábbi tanfolyamok résztvevői közösséggé kovácsolódtak, majd a további munkájuk során kamatoztatni tudták az itt megszerzett kapcsolati tőkét. A személyes jelenléti napokon a gyakorlati oktatásra koncentrálunk, és a különböző modulokba épített tréningeket (vezetői készségfejlesztő tréning, asszertív kommunikációs tréning, kamera előtt folyó kommunikációs gyakorlatok) továbbra is ebben a formában tartjuk.

A képzés lezárásaként[2] a hallgatók vizsgadolgozat keretében mutatják be a tanultak alkalmazását, de az egyes modultanfolyamok arra is lehetőséget nyújtanak, hogy a jelenlévők megismerhessék egymás tervezett projektjeit, reflektálhatnak rájuk és kapcsolódási pontokat kereshetnek. Az itt szerzett személyes ismeretségek aktív tapasztalatcserében, együttműködésekben hasznosulhatnak a későbbiekben.

A legutóbb 2023-ban megszervezett továbbképzés egyik résztvevőjétől származó alábbi idézet is a fentieket igazolja:

„Jó volt, hogy sok előadó elszakadt a leírt anyagoktól és tudott reagálni a résztvevők kérdéseire. Szintén pozitív a kollegiális és együttműködő légkör... Folyamatosan érezhettük a szervezők gondoskodását, figyelmét.”

Haladjunk az árral szemben! Megújult és „jóárasított” múzeumi menedzserképzés rugalmasan a MOKK-tól

Tavalyi képzésünk egy másik résztvevője a következő sorokkal összegezte véleményét:
„Szakszerű szervezés, pontosság, átfogó tematika, rangos előadók. Gratulálok, és köszönöm, hogy részt vehettem!”

Tájékozódj és jelentkezz képzésünkre!

Muzeális intézmények vezetői mellett múzeumi középvezetőknek, továbbá szakmai téren fejlődni kívánó múzeumi szakembereknek, illetve közművelődési, levéltári területen dolgozó munkatársaknak is ajánljuk a képzést, melynek március 25-én az e-learning résszel induló kötelező alapmoduljára 2024.02.26-ig várjuk a jelentkezéseket.

Bővebb információ a modulokról és az online jelentkezési felületek az alábbi linken keresztül érhetők el:

https://mokk.skanzen.hu/muzeumi-menedzserkepzes-az-eselyteremto-kozneveles-szolgalataban-mm120t

Korábban lezajlott képzésünk néhány oktatóját és résztvevőjét megszólaltató videóhírlevélünk itt tekinthető meg:

A MOKK 2024-ben is szakmai továbbképzések sorát szervezi meg. Tekintse meg 2024. évi képzési naptárunkat a teljes képzési kínálatért honlapunkon.[1] A modulos rendszerű képzést eddig sikeresen abszolváló múzeumi szakemberek száma már közel 300 főre tehető.

[2] A továbbképzés ténylegesen a tanúsítványok ünnepélyes átadásával zárul. Legutóbb 2022-ben került sor ilyen eseményre, melyről az alábbi linken olvasható beszámolónk: https://mokk.skanzen.hu/20221012egy-muzeumi-kepzes,-amely-jol-kamatozik

 

2022-ben tartott tanúsítványátadó ünnepség

2022-ben tartott tanúsítványátadó ünnepség