belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Egy sajtcetlitől a Sajtcetliig Avagy az „Elemér-projekt” a Gödöllői Királyi Kastélyban

Egy sajtcetlitől a Sajtcetliig Avagy az „Elemér-projekt” a Gödöllői Királyi KastélybanAz úgy volt, hogy a kisfiam, Marci még óvodás korában nagyon rákapott a matricaragasztós füzetekre. Ahogy neki akkor a matricaragasztás, nekem már régóta a kiadványkészítés a mániám, ezért gondoltam, hogy a kastélyról is kellene egy ilyen füzetet készíteni a kicsiknek, hogy a saját érdeklődési körükön keresztül szólíthassuk meg őket. A megvalósítás egy darabka papíron, „sajtcetlin” kezdődött, amit 2009-ben a játszótér szélén ülve írtam. Szövegírás közben aztán kiderült, hogy jóval több lehetőséget rejt ez a kiadvány, mint egy foglalkoztató füzet, így inkább mesekönyv lett belőle.

 

A mesében a kastély tulajdonosa, herceg Egérváry Elemér, mint hiteles szemtanú számol be a királyi család és a saját hétköznapjairól. Így a fikciót és a valós történelmi eseményeket ügyesen össze lehetett csiszolni. Úgy gondoltuk, hogy a valóság és a mese párosításával sikerül észrevétlenül ismereteket átadnunk, a kastélyról szóló kedves történeteket tovább éltetnünk, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy pozitív kötődés alakuljon ki a gyerekekben a kastély, vagy akár a történelem iránt. Célközönségünknek az óvodásokat, kisiskolásokat, szülőket, nagyszülőket és a pedagógusokat gondoljuk. Elemér legidősebb rajongója tudomásunk szerint 87 éves!

 

Ahhoz, hogy a sajtcetlimből mesekönyv legyen, meg kellett találnunk azt az illusztrátort, aki képes a képanyagban ugyanazt a kettősséget megteremteni, mint ami a szöveget jellemzi: tehát a kastély tereit professzionálisan tudja visszaadni, ugyanakkor kellő humora van a mesefiguráink világának láttatásához. Az e célból kiírt pályázatunkat Ferenc Tamás egri festőművész nyerte meg, aki a mesekönyvünk számára egy egyedülállóan kedves és gyönyörű képanyagot álmodott és valósított meg, rengeteg kutatómunkával és nagy odaadással.

 

A munkánkat nagyban segítették még a személyes tapasztalatok, hiszen a mesekönyvben szereplő macska, báró Kastélyhaázy Sándor figuráját élő személyről mintáztuk. Sándor végig rajtunk tartotta a szemét, és a kisfiam, (úgyis mint szerzőtársam), személyesen is konzultált vele.

 

Nagyon jókedvű munkafolyamat volt az a 10 hónap, amelynek eredményeképpen 2010 augusztusában jelent meg a mesekönyv, amiért szeptemberben magas szakmai elismerést kaptunk: Múzeumpedagógiai Nívódíjat, amit a könyv utánnyomására tudtunk fordítani. Még azon az őszön kidolgoztunk egy speciális gyerektúrát, ami a mesekönyv történetein alapul, s amelyeken a padlásszinttől a pincéig olyan helyekre jutunk el a gyerekekkel, ahová máskor nem megyünk.

 

A kastély felfedezőtermébe 13 játékszoftvert készítettünk, amelynek főszereplője szintén Elemér.

 

Ezt a fotót az interneten találtam: a 6 éves Petrát a kedvenc könyvével ábrázolja, és azért örültem meg neki, mert ez volt az első alkalom, amikor valaki nem azért vett mesekönyvet, mert szereti a kastélyt, hanem azért vett kastélybelépőt, mert a kedvenc könyve helyszínét akarta látni.

 

2011-ben a Gödöllői Városi Könyvtár nagyszabású olvasóvetélkedőjének Elemér volt az egyik kötelező olvasmánya. 40 csapat dolgozott a mesekönyv feladatain.

A könyvtáros kollégák lelkes támogatásának is köszönhető, hogy Gödöllőn a könyvkölcsönzési 100-as toplistán az összesített felnőtt és gyerekmezőnyben a 37. helyet szereztük meg 2012-ben, és ezzel megelőztük a Harry Pottert!

 

Időközben elkészült Elemér újságja, a Sajtcetli is, amelynek már 6 száma jelent meg. Ebben a gyerekeknek szóló tartalmak, kifestő, rejtvény mellett az aktuális családi programokról is értesülhetnek az olvasók. Egy sajtcetlitől a Sajtcetliig Avagy az „Elemér-projekt” a Gödöllői Királyi Kastélyban

Egy sajtcetlitől a Sajtcetliig Avagy az „Elemér-projekt” a Gödöllői Királyi Kastélyban

A Sajtcetli rejtvényei miatt volt szükség arra, hogy Elemérnek saját e-mail címe is legyen: elemer@kiralyikastely.hu. Ezen a címen egyébként szívesen válaszol a gyerekek kérdéseire is. Ezzel az e-mail címmel aztán „elindultunk a lejtőn”, mert kiderült, hogy Elemér a modern eszközök nagy barátja, és már saját Facebook-profilja is van!

 

Nagy örömmel és büszkeséggel értesültünk a gödöllői Szent János utcai óvoda szenzációs Elemér-projektjéről. Ennek keretében az óvoda több csoportja egy évig minden témát a mesefiguráinkkal együtt dolgozott fel. Ehhez a csoportoknak saját Elemérük és Kastélyhaázy Sándorjuk is van, berendezett lakással. Nagy kitüntetésnek számít az, hogy ki viheti haza Elemért, ami a szülőknek persze igazi kihívás, mert nem csak megfelelő programról kell gondoskodniuk számára, hanem erről napló formában be is kell számolniuk!

 

Időközben Elemérről kétféle csokoládé is készült, amelyeket az ajándékboltunkban lehet beszerezni.

Egy sajtcetlitől a Sajtcetliig Avagy az „Elemér-projekt” a Gödöllői Királyi Kastélyban

Az első mesekönyv úgy végződött, hogy magában rejtette a folytatás lehetőségét. Újabb forrásokat átolvasva úgy gondoltam, hogy a második mesekönyvben térben kicsit kimozdulhatnánk a kastélyból, hogy Máriabesnyővel vagy a kastély előtt Hattyús-tóval és a vasútállomásnál nemrég felújított királyi váróval is megismerkedjenek a gyerek. Időben pedig a királyi időszakból visszatekintünk a barokk időszakig, a Grassalkovichokig.

 

 

 

 

 

Itt Géza épp a Grassalkovich-címerrel ismerkedik, és szót ejtünk a kastély barokk színházának „megtalálásáról” is, hiszen a királyi időszakban ez a színház nem létezett, 15 szoba állt a helyén.

 

Időben és térben is nagyobb kitekintéssel bír tehát a második kötet, erre utal a könyv előzékoldala, ahová egy gyönyörű, „korabeli” Gödöllő-térképet festett Ferenc Tamás.

 

A második kötet 2013 Húsvétján jelent meg. Erre a napra szerveztük meg az I. Országos Plüssegér-találkozót is, amelynek keretében kerestük az ország legkisebb, legnagyobb plüssegerét valamint Elemér hasonmását. A nyertes hasonmás és gazdája állandó belépőt kapott a kastélyba.

Egy sajtcetlitől a Sajtcetliig Avagy az „Elemér-projekt” a Gödöllői Királyi Kastélyban

A második kötethez újabb gyerek-túrát terveztünk, amelynek során a gyerekekkel a barokk színházat fedezzük fel és ki is próbáljuk a színpadot!

 

Elemér további tervekkel is rendelkezik, például gyerekeknek szóló versíró- és rajzversenyre készül, Sajttorta címmel, amelynek végén a legjobb műveket önálló kötetbe szerkesztve kaphatnának meg a gyerekek.

 

Tervezünk még Elemér-táborokat színjátszó, újságíró és tárlatvezető szekciókkal, valamint további kiadványokat, tematikus füzeteket, sőt, egyszer az eredetileg elképzelt matricás füzet is csak elkészül…

 

 

Faludi Ildikó

muzeológus, Gödöllői Királyi Kastély