belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kulturális intézmények társadalmiasítása

A módszertani útmutató azt a célt szolgálja, hogy a társadalmiasított működési mód bevezetéséhez minél több kulturális intézmény, szakember érezzen kedvet. Cél továbbá, hogy az útmutató áttanulmányozását követően az egyes intézményekben dolgozó szakemberek számára látható legyen: intézményük működésének mely elemét és miképpen szükséges, lehetséges és érdemes átalakítani annak érdekében, hogy az társadalmiasított formában működjön.

A módszertani útmutató arra keresi a választ, mikor hívhatunk egy intézményt társadalmiasítottan működőnek, mit tehetünk hozzá mi, intézményekben dolgozók, mit a polgárok, és hol vannak e működési mód objektív határai. A tevékenységek oldaláról is megvizsgálja a kérdést: a napi gyakorlatban alkalmazható eszközöket, módszereket ajánl, röviden ismertetve több, már megvalósult jó gyakorlatot. Az ekként működő intézmények tapasztalatai alapján ismerteti azokat a jellegzetes nehézségeket, akadályokat is, amelyekkel szemben találhatja magát a szakember, ha társadalmiasított módon kívánja működtetni intézményét. Végezetül pedig áttekinti, mely lépések vezethetnek el a társadalmiasított működési módhoz – tudva persze, hogy minden intézmény más és más, így a lépések köre és sorrendje is bizonyosan minden esetében különböző lesz majd.

Intézmények Társadalmiasítása

Átdolgozott kiadás: Intézmények társadalmiasítása_módszertani útmutató.pdf

Eredeti kiadás: Intézmények társadalmiasítása módszertani útmutató_2017.pdf

 

Dr. Arapovics Mária, a most megjelent Ház és Ember (a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Évkönyve) című folyóiratban írt egy cikket a múzeumok közösségi részvételi alapú működéséről, azaz a muzeális intézmények társadalmiasításáról.

Arapovics_Ház-és-ember_múzeumok_társadalmiasítása.pdf