belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Ragadjuk meg a megfoghatatlant a Magtárban!

Hogyan lehet egy kiállítás keretében megragadni azt, ami egyébként megfoghatatlan?

Például úgy, hogy a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítása a szó szerint 'megfoghatatlan', 'nem tapintható', 'nem érzékelhető', 'felfoghatatlan' kulturális örökségként fordítandó szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO egyezmény eszmeiségén alapul, ugyanakkor a hétköznapi emberek számára is átélhetővé teszi azt, hogy mitől lesz egy hagyományos szokás, tevékenység vagy tudás közösségalkotó és identitásképző erővé és mellesleg a szellemi kulturális örökség jegyzékek méltó örökség-elemévé.

A matyó népművészetet, mint élő közösségi kultúrát, tudást és önkifejezési formát innovatív módon bemutató Míves kézműves örökség – A matyó népművészet címet viselő időszaki kiállításnak a Nemzetközi Kulturális Örökség Találkozó adott különleges apropót, melyet idén pünkösdkor a Skanzenben rendezett meg a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság annak örömére, hogy 2013-ban lett 10 éves az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezménye.

A kiállítást Halász János kultúráért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) nyitotta meg 2013. május 18-án 16 órakor a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magtárában. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, Dr. Cseri Miklós köszöntőt mondott, és bemutatót tartott a találkozó díszvendégét, Indiát képviselő Guru Shyama Charan Pati chhau tánccsoport.

A kiállítást 2013. október 31-ig lehet megtekinteni.