belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Iparművészeti Múzeum: Szecesszilla a Ráth-villában- A mi szecessziónk c. állandó kiállítás komplex múzeumpedagógiai hasznosítása

A mi szecessziónk c. kiállításhoz készült komplex múzeumpedagógiai program célja, hogy újszerű eszközökkel és modern módszerekkel vigyük közelebb a kiállítást minden korosztály számára. A kiállítás projektmunka keretében jött létre, így a múzeumpedagógusok a kiállítás rendezésében is együttműködtek a kurátorral. Ennek köszönhető a kiállításban elhelyezett hands-on eszközök (legyező, zsebóra, parfümösüveg, zsebóra stb.) és az öltözőszoba, ahol ruhákat és kiegészítőket lehet felpróbálni.

A kiállításhoz készült Szecesszila a Ráth-villában c. lakberendezős múzeumpedagógiai kiadvány a szülinapi rendezvényt és az osztályfoglalkozásokat is kiegészíti, de önállóan is hasznosítható. A múzeumpedagógiai programok összeállítása során elsődleges cél volt az óvodások, valamint a vakok és gyengénlátók megszólítása. Az óvodásoknál a 2017-ben bevezetett újszerű mesére épülő papírszínházas módszert alkalmaztuk terápiás hangszerek és mozgásos játék kiegészítésével.

A vakok és gyengénlátóknak szóló programon a kézbe vehető tárgyak, hangok, ízek, illatok segítenek megérezni a századforduló világát. Sőt a kiállításban néhány eredeti, kiállított tárgyat is meglehet simogatni és felpróbálni a századforduló jellegzetes viseleteit.

Fotó: Iparművészeti Múzeum - Ráth Villa