belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Magyar Nemzeti Galéria: GIRLPOWER PROJEKT - Önismereti és prevenciós projekt gyermekotthonokban élő tinédzser lányok számára

Girlpower projekt a gyermekvédelmi gondoskodásban élő, 12-15 éves lányok önismeretének és társas kapcsolatainak fejlesztését tűzte ki céljául, hogy segítse őket a közösségbe való beilleszkedésben, valamint, hogy impulzust adjon a lányoknak a jövőképük kialakításában, amely foyamatban a múzeum, mint a műbefogadás és az alkotás különleges helyszíne állt a középpontban. 2019. januárjától májusig kéthetente, összesen tíz alkalommal találkoztunk a különböző gyermekotthonokból érkező, nagyrészt azonos tagokból álló csoporttal a Magyar Nemzeti Galériában. A két és fél órás foglalkozások a lányok számára releváns témákat (pl. szerelem, barátság, közösségi média használata, jövőkép , félelmeink stb.) vetettek fel, amelyeket többféle médium segítségével is körbejártunk. Az egymásra épülő alkalmak közös étkezéssel indultak, majd egy videoklip megnézése és a hozzá kapcsolódó beszélgetés vezette fel az aznapi témát. Ezután egy gondosan kiválaszott műtárgy közös megtekintése és kiállítótéri akció következett, végül művészetterápiás alkotó tevékenység és értékelő beszélgetés zárta a programot. 

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült 2019-ben

LAUDÁCIÓ

A Magyar Nemzeti Galéria munkatársai gyermekotthonokban élő 12-15 éves lányok önismereti és prevenciós projektjét valósították meg a múzeum eszközeivel.

A kiválasztott festmények segítségével a nőiesség, hivatás, példakép és más érzékeny témákat dolgoztak fel a tinik aktív, kreatív közreműködésével.

A kiállítótéri művek befogadása az ahhoz kapcsolódó alkotó folyamatra épült. Hitük szerint a női lét aktuális kérdéseihez kapcsolódó műtárgy kiindulópontja lehet a fiatalok épülését szolgáló párbeszédnek, az azt követő alkotó folyamatnak és ez által a múzeumhoz való kötődésnek is.

Az utolsó alkalommal a lányok munkáiból készült kiállítás zárta a programot. A bátor, újszerű kezdeményezés követésre méltó, adaptálható. A témák tág értelmezése sokszínű alkalmazást tesz lehetővé. A társadalmi felelősségvállalás korszerű technikákkal és módszerekkel valósult meg.

Gratulálunk!

(írta: Kovács Éva)

Fotó: MNG