belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum: Egy tárgy egy történet ÖRÖKSÉG - Generációk közötti érzékenyítés a műszaki eszközök megismerésén keresztül Online

Az Egy tárgy egy történet című kezdeményezésünk tematikája és célja volt, hogy alapvetően a középiskolás korosztály és az idősebb generációk nézeteit ütköztessük', párhuzamba állítsuk egy témán belül. A projekt alapvetése szerint nyugdíjasokat arra kértük volna, hogy meséljék el a Műszaki Tanulmánytárban található, egy általuk kiválasztott tárgyról személyes történeteiket, élményeiket. A diákoknak szintén egy számukra izgalmas tárgyat kellett volna kiválasztani a gyűjteményből, nekik is beszélniük, alkotniuk kellett volna az adott tárgyból kiindulva, inspirálódva, mit gondolnak róla, mire és hogyan használhatták az előző generációk. A két generáció történeteit, megfigyeléseit vetettük volna össze egymással több személyes alkalom során. Ezeken az alkalmakon mikrocsoportos foglalkozások keretében dolgoztak volna a generáció tagjai a tárgyak történeteivel, használatával. A cél egy olyan komplex tudásanyag létrehozása volt, amely múzeumpedagógia sétalap formájában is megjelenhet. További célkitűzés volt, hogy a Múzeumban töltött alkalmak az ismeretszerzés és-átadás mellett a generációk közötti értő kommunikációt, egymás iránti empátiát is elősegítsék.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta.

LAUDÁCIÓ

Írta: Káldy Mária, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ tanácsadója

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Műszaki Tanulmánytár kiállításai, tárgyai segítségével egy olyan foglalkozássorozatot dolgozott ki és tervezett indítani, amely az élő találkozásra, a különböző korosztályok közös együttműködésére, közös gondolkozására épül, ahol a tárgytörténetek mesélése során a fiatalok és az idős korosztály nézeteit lehet ütköztetni, párhuzamba állítani egy témán belül. Az eredeti elképzelést a járvány megakadályozta, s ezért az online megvalósítást választották. Felhívásban szólították meg a családokat, fiatalokat, időseket, hogy örökítsék meg otthonukban lévő műszaki és technikai eszközeiket és osszák meg azokkal kapcsolatos személyes történeteiket, élményeiket, tudásukat, tapasztalataikat.

A generációk párbeszéde programhoz kapcsolódóan a  SZÁMALK Szalézi Technikum, végzős fotószakos középiskolás diákjai az otthoni családi műszaki tárgyakhoz kapcsolódó emlékeiket, sztorikat dolgozták fel a családtagok közreműködésével és osztották meg fotó és video formájában.  

A korlátozások részleges feloldása után „Légy Te is tervező” – címmel, komplex családi napot szervezett a múzeum, ahol személyesen is megvalósulthatott a múzeum kiállításaiban lévő műszaki  tárgyakhoz kapcsolódó családi történetek felidézése,  gyűjtése.

A személyes találkozások és az online program során összegyűlt fotók, videók, történetek, felkerültek a múzeum honlapján egy külön erre a célra létrehozott aloldalra, valamint ezek felhasználásával kidolgozták az Egy tárgy egy történet – családi tárgytörténet kiállítás-felfedező sétalapot.

 

Rövid indoklás:

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Műszaki Tanulmánytár kiállításai, tárgyai segítségével egy olyan foglalkozássorozatot dolgozott ki, amely az élő találkozásra, a különböző korosztályok együttműködésére, közös gondolkozására épül, ahol a tárgytörténetek mesélése során a fiatalok és az idős korosztály nézeteit lehet ütköztetni, párhuzamba állítani egy témán belül. Az eredeti elképzelést a járvány megakadályozta, s ezért az online megvalósítást választották. Felhívásban szólították meg a családokat, fiatalokat, időseket, hogy örökítsék meg fotó, video formájában otthon lévő műszaki és technikai eszközeiket és osszák meg azokkal kapcsolatos személyes történeteiket. A program eredményeként egy honlap aloldal és egy kiállítás-felfedező sétalap is született.