belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi segítségnyújtás Ukrajnának - Felhívás a magyar múzeumi szervezetek, múzeumok és muzeális intézmények, múzeumi munkatársak számára

A Pulszky Társaságot és több magyarországi múzeumot is magában foglaló Európai Múzeumi Szervezetek Szövetsége (NEMO) az ukrajnai helyzetet figyelve, az Európa számos országából érkezett megkeresésekre, az ukrán kollégák felé irányuló segítségnyújtási szándékokra reagálva úgy döntött, hogy online információs felületet indít.

A NEMO berlini irodája egész Európából összegyűjti, és figyelemmel kíséri mindazokat a múzeumi akciókat, támogató kezdeményezéseket, amelyek az ukrán kollégák, múzeumok, és szélesebb értelemben véve az ukrajnai lakosság megsegítését célozzák.

Az összegyűjtött adatokat, információkat a NEMO online felületén közzéteszik. Ennek célja, hogy az ukrajnai múzeumi kollégáink számára felmutassuk Európa támogatását, a múzeumi szektor reagálóképességét. Cél az is, hogy mindez inspirációt adjon az európai múzeumoknak hasonló támogató kezdeményezések elindításához. Ezzel az online felülettel a NEMO a nemrégiben közzétett nyilatkozatot követően tettekkel is kifejezi az ukrán kulturális szervezetek iránti szolidaritását.

A NEMO kezdeményezésével párhuzamosan a Pulszky Társaság újjászervezi honlapján a Múzeum Másként oldalt. Célunk, hogy az összegyűjtött, az európai platformra angol nyelven eljuttatott információk magyar nyelven a hazai szakemberek és szélesebb érdeklődő közönség számára is elérhetővé váljanak.

 

E célok érdekében az alábbiakat várjuk:


• Az Ön intézménye, szervezete, munkatársi közössége mit tett, mit tesz, mit tervez az ukrán múzeumi kollégák, és az Ukrajnából érkezett menekültek megsegítésére?

Az első magyar múzeumi példákról itt olvashat.

• Milyen támogatást, segítséget tud az Ön múzeuma, szervezete felajánlani, amit a NEMO megoszthatna az ukrán kollégákkal?

 

Kérjük, küldje el az alábbi információkat angol nyelven a NEMO irodájába Ksenia Weber kollégánknak: weber@ne_mo.org


• A kezdeményezés vagy felajánlott segítség megnevezése

• az intézmény neve, város és ország

• egy rövid összefoglaló (max. 1000 karakter)

• egy link vagy elérhetőség további információkért

• egy kép (ha lehetséges)

 

Ugyanezt másolatban és magyar nyelű verzióban is várjuk a Pulszky Társaság honlapja számára ide: muzeummaskent@gmail.com


A témával kapcsolatban számos bizalmas, érzékeny információ is a múzeumok birtokába kerülhet. Amennyiben szeretné, hogy tevékenysége vagy kezdeményezése privát maradjon, ezt jelezze felénk üzenetében! A diszkréció a legfontosabb, és sem a NEMO, sem a Pulszky Társaság nem tesz közzé csak olyan információt, amelyhez Ön hozzájárul. A NEMO projektje az ICOM támogatását is megkapta, amely a saját hálózatán keresztül szintén terjeszti a felhívást.

Kérjük, ha van rá lehetősége, ossza meg minél szélesebb szakmai körben ezt a felhívást, az itt található angol eredetivel együtt!

 

Köszönettel,
A NEMO irodájának köszönetét is tolmácsolva:


A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület
elnöke és vezetősége

 

forrás: magyarmuzeumok.hu

 

A NEMO által összegyűjtött múzeumi jó gyakorlatokat bemutató Museums support Ukraine című gyűjtőoldal itt érhető el.

forrás:https://www.ne-mo.org