belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény: Babra megy a játék

„Ismét: Babra megy a játék!"

A fenntarthatóság szellemiségében osztálykeretben szervezett összehasonlítható mutatókkal mérhető játékalkalom, ahol a jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola alsó tagozatos osztályközösségei tradicionális játékokban vetélkedtek.
A sikeres feladatok tétje egy szem bab volt.

2022-ben a Csete Balázs Általános Iskola alsó tagozatos osztályainak fenntarthatósági témára szervezett „Ismét: babra megy a játék” múzeumpedagógiai programként került megszervezésre. A játékprogram a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményben, az 1960-as évekig használt, a jászkiséri gyermekéletet tükröző tárgyak eszközök megismerésével kezdődött. A játékosok egy kapunyitó kivetítést fa xilofonon látványhoz igazított cselekvéssel kinyithatták és a foglalkozás végén bezárhatták maguknak a játékvilág kapuját. A játékvilág 3 részben osztott csoportfeladatainak teljesítését játékvezetők segítették. Összegzést a babok elosztása, ültetése, jutalomjáték követte.

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült!

LAUDÁCIÓ

A Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény múzeumpedagógiai programja valójában egy vetélkedő, ahol a Csete Balázs Általános Iskolai alsó tagozatos tanulói a Gyermekélet Jászkiséren című kiállításhoz kapcsolódó csoportfeladatok megoldásán keresztül ismerkednek a fél évszázaddal korábbi gyermekvilággal.

A program újszerűsége a megközelítésmódban valamint az alkalmazott módszerek és eszközök választásában rejlik. Nem egyszerű feladat a gyerekeknek a fenntarthatóság lényegét bemutatni – nekik ez sikerült. Már a program címválasztása is telitalálat: „Babra megy a játék”. És valóban babra megy, ugyanis a gyerekek jutalomként babszemeket kapnak, amelyet később közösen elültetnek és figyelik a fejlődését – gazdagítva ezzel a természetismeretüket is. A program ráirányítja a figyelmet arra, hogy nem kellenek mindig csúcstechnológiás eszközök a gyerekek figyelmének felkeltésére, olcsó, egyszerű eszközökkel is el lehet érni pozitív hatást.

A fenntarthatóság témakörét feldolgozó „Babra megy a játék!" csapatszervezéssel megvalósított tradicionális fejlesztőjátékokra épített program, amely a nagyszülők és dédszülők gyerekvilágának megismerésén keresztül segít felfedezni a gyerekeknek gyökereiket is, miközben természetismereti gyakorlati ismereteket is megalapoz.  Bármely besorolású muzeális intézmény számára könnyen adaptálható

A laudáció szerzője: Nagy Magdolna, MOKK igazgató