belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

ÉV KIÁLLÍTÁSA 2022 díjas az Erdély épületegyüttes

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban 2022. november 3-án került sor AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2022 díjak átadására.
A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület a 4 millió bekerülési költség feletti kategóriában idén – megosztva – az Erdély Épületegyüttesnek ítélte oda a díjat.
 

A 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza.

Az elismerése immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak. Ahogyan legutóbb, idén is három kategóriában folyt a megmérettetés: 4 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások mellett a virtuális kiállítások is díjazásra kerültek.

A cím elnyerésére 17 pályázat érkezett. A bíráló bizottság döntése alapján 11 kiállítás mérkőzhetett meg a díjakért.

A 4 millió bekerülési költség feletti kategóriában idén - rendhagyó módon - 3 díj talált gazdára: a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttese mellett, a Sümegi Püspöki Palota Mennyei ügyek című kiállítása, a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház Regulyversum – mindent Regulyról című kiállítása is a díjazottak közé került.

A bizottság indoklása szerint a kiállításban színvonalas tárgyi anyaggal, közérthető, befogadható szövegekkel, változatos szövegbeli és képi közlésekkel találkozhatunk, emellett gazdag megszokott és új infokommunikációs megoldásokban, a látogatót megérintő vagy egyenesen megszólító egységekben, és van relevanciája a mai látogatók számára is számos más erénye mellett.

Ezek alapján nyerte el Erdély épületegyüttesünk a kitüntető Az Év Kiállítása 2022 címet.