belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás jó gyakorlatok bemutatására a X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumadragógiai Konferencián

MÚZEUMI TÜKRÖZŐDÉS: TÁRSADALOM ÉS KÖRNYEZET
MUSEUM REFLECTION: SOCIETY AND ENVIRONMENT
Miskolc, 2023. május 8–9.

 

KONFERENCIA FELHÍVÁS JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÁSÁRA
Vissza a múzeumandragógia forrásvidékére!

 

Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet/Museum reflection: society and environment címmel rendezi meg a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület jubileumi, X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumadragógiai Konferenciáját Miskolcon.

A 2023. május 8–9. között zajló program célja:
a múzeumok és a strukturált társadalom viszonyrendszerének újabb áttekintése a társadalmi-gazdasági beágyazottság és a környezeti-természeti változások összefüggésében. Néhány elvi, alapvetésül szánt plenáris előadást követően hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat bemutató kiscsoportos, szekciókba szervezett műhelymunka, valamint egy angol nyelvű nemzetközi szekció keretében tudásmegosztást és kompetenciafejlesztő munkát tervezünk.

Ehhez kiváló terepnek ígérkezik a konferencia idejére megújult és közben is formálódó miskolci múzeumi világ: a tavaly megnyílt új állandó kiállítás a lillafüredi Herman Ottó Emlékházban, a 10 éves Pannon-tenger Múzeum természettudományos kínálata, és a Miskolci Galéria sokszínű hálózatának kortárs művészeti programja. A jubileumi összejövetel arra is alkalmas lesz, hogy – szerény ünnepi keretek mellett – számvetést készítsünk a 2009-ben innen indult hazai múzeumandragógia mozgalom eredményeiről és további feladatairól.

A muzeális közgyűjteményi területen kívül a felsőoktatás komplexitásra törekvő, különféle irányultságú neveléstudományi műhelyeiből és örökségturizmus szakterületekről érkeznek szakértők, akiknek elméleti kutatásai és gyakorlati tevékenysége kapcsolódik a konferencia alaptémáihoz: Múzeum és társadalmi-gazdasági környezet; Kulturális tudatformálás tartalmai és eszközei felnőttkorban; Múzeum és ökoturizmus; Múzeum és természet, „zöld múzeum”.
https://pulszky.hu/aktualis/muzeumandragogiai-konferencia-2023-miskolc/

A szervezők törekvése, hogy a konferencia résztvevői minél aktívabban legyenek alkotó részesei a szekciókban folyó munkáknak, így öt témakörben várjuk a jó gyakorlatok bemutatására vállalkozók jelentkezését maximum 10 perces prezentációval, illetve 8 perces villámbemutatóval.

A jó gyakorlatok címét és szinopszisát kérjük, 1500–2000 karakterben fogalmazzák meg és küldjék be a pt.mandrakonf@gmail.com címre. Kérjük az előadó nevének, titulusának és munkahelyének feltüntetését, valamint telefonos és e-mailes elérhetőségének megadását is. A jelentkezés elektronikusan is lehetséges, az alábbi űrlap kitöltésével: https://forms.gle/4uoAFk3wpohbD2Le6

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a jelentkezők közül a szinopszis alapján válogassák ki a konferencia előadóit. A konferencián elhangzó előadásokból egy válogatott publikáció megjelentetését tervezzük.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: április 16. 

Az elfogadott prezentációkat/villámbemutatókat tartó kollégák részvételi díját - benne az összes kis és nagy étkezés, lillafürdei oda-vissza utazást -  a szervezők állják (a szállás kivételével)!

(A konferencia részvételi díja egyéb esetben, nem előadók számára 15.000.- Ft, a Pulszky Társaság érvényes tagsági kártyával rendelkező tagjai számára kedvezményesen 12.000.- Ft. A regisztrációs díj az étkezéseket igen, de a szállás költségét nem tartalmazza.)

 

SZEKCIÓK

2023. MÁJUS 8. HÉTFŐ

Ipari örökség, fenntarthatóság, városi lét. Múzeumi és közösségi lehetőségek posztindusztriális környezetben (vezeti: Nagy Magdolna)
14:30 – 16:00
Helyszín: Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Rákóczi-ház

Az ipari örökség a kelet-közép-európai múzeumok részére egyrészt megkerülhetetlen tárgya tudományos kutatásoknak, a gyűjteményezési munkának és kiállításoknak, másrészt kihívás a múzeumandragógiának.
Ez a szekció foglalkozik a kulturális intézmények szerepével a környezeti és társadalmi a fenntarthatóság vonatkozásában, továbbá a múzeumi közösségi lehetőségekkel elsősorban a posztindusztriális környezetre fókuszálva – ehhez kapcsolódó tapasztalatokat, elképzeléseket, jó gyakorlatokat várunk. (10 perces prezentációk)

Kortárs képzőművészet, kortárs grafika: társadalmi beágyazódás, hatások, környezet, közönség (vezeti: Kónya Ábel)
16:30 – 18:00
Helyszín: Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Rákóczi-Ház

A Miskolci Galéria kiállítási programja a modern és a kortárs képzőművészet bemutatására épül, ebben kiemelt szerepet kap a grafika műfaja – köszönhetően a Miskolci Grafikai Biennálék illetve Triennálék sorozatának. A szekcióba olyan jó gyakorlatokat bemutató rövid előadásokat várunk, amik gyakorlati példákkal szolgálnak arra, hogyan lehet a kortárs művészetet a bemutatás módjával, kiállítási koncepciók és az ezekre épülő aktivitások segítségével közelebb hozni a kortárs közönséghez – generációktól függetlenül. (10 perces prezentációk)

Petőfi 200 – Kortárs reflexiók a tradíciók függvényében (vezeti: Mikita Gábor)
16:30 – 18:00
Helyszín: Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Thália-ház (Színészmúzeum)

A miskolci Thália-ház (Színészmúzeum) negyedszázados működése alatt túllépett a „nosztalgiamúzeum” jellegen: a színházi múltból építkező, azt megőrző, erősítő szakmai-művészeti, ismeretterjesztő, színházi nevelési helyszínné vált, amely a Spanyolnátha művészeti folyóirattal együttműködve aktívan hozzájárul új kortárs alkotások születéséhez. Így 2023-ban a R_ebell – IX. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennále és a kísérőtárlatok egy új formanyelven, új kortárs közegben jelenítenek meg mai reflexiókat Petőfi életműve, munkássága előtt tisztelegve a színészmúzeum falai között.
A szekcióülés ezekből a tapasztalatokból, törekvésekből kiindulva keresi a jó gyakorlatokat a Petőfi 200 évforduló tárlatainak köréből: a prezentációkkal azt a kérdéskört szeretnénk körbejárni, hogy miként fogalmazhatók meg kortárs megközelítések a hagyományos történetiség megszokott múzeumi kereteiből kimozdulva. (10 perces prezentációk)

Művészet és hely – Az alkotói lét terei, otthon a világban (vezeti: Kákóczki András)
16:30 – 18:00
Helyszín: Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Petró-ház

A Petró-ház a Herman Ottó Múzeum egyik legkisebb kiállítóhelye, a Miskolci Galéria gyűjteményének raktára és adattára, egyben a város egyik legösszetettebb közösségi tere. A ház muzeológiai-művészeti koncepciója 2023 tavaszán megújult: Szász Endre emlékkiállítása mellett Szalay Lajos művészetével interaktív „látraktár” keretében találkozhatnak a látogatók. A nyitott képzőművészeti gyűjtemény egyben oktatási helyszín is, egyetemi hallgatók kézbe vehető művészeti alkotások között végzik itt művészettörténeti tanulmányaikat.

A szekció a tanulmányi raktárak, látványraktárak, nyitott gyűjtemények lehetőségeit és tapasztalatait vizsgálja, az állományvédelem, az ismeretátadás, a különböző tanulási formák és a gyűjtemények kapcsolódásának szempontjai felől megközelítve a kérdést. (10 perces prezentációk).

 

2023. MÁJUS 9. KEDD

Múzeum és környezet. Szempontok a „zöld múzeum” kritériumrendszeréhez (vezeti: Vásárhelyi Tamás)
11:00 – 12:00
Helyszín: MTA Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) Székháza

A múzeumok és fenntarthatóság szerteágazó problémaköre a nemzetközi szakmai párbeszéd egyik kiemelt témája az utóbbi évtizedben. Ennek egy gyakorlati megközelítése lehet a zöld múzeum fogalmának körüljárása, konkrét kritériumok megfogalmazása, jó gyakorlatok megismerése és megvitatása. A különböző zöld intézmények (óvodák, iskolák, könyvtárak, színházak…) hasonló programjai adaptálhatók-e a múzeumi területen? A plenáris ülés villámbemutatói ezekre a kérdésekre reflektálhatnak röviden, bemutatva az egyes intézmények és helyi közösségek keretében elindult kezdeményezéseket, együttműködéseket. (8 perces villámbemutatók)

 

A konferencia aloldala frissülő információkkal: Múzeumandragógiai Konferencia 2023 Miskolc - Pulszky Társaság

Konferenciánk az NKA Múzeumi Kollégiumának támogatásával, a miskolci Herman Ottó Múzeum együttműködésével, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és az EPALE Magyarország Támogató Szolgálat társszervezésével valósul meg. Szakmai partner a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Humán Fejlesztési és Művelődéstudományi Intézete. A rendezvény regisztrált eseménye a Közösségek Hete 2023. évi programjainak.