belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A tánc nyomában az idei Múzeumok Éjszakáján

A tánc nyomában az idei Múzeumok Éjszakáján

Az idei Múzeumok Éjszakáján a magyar tradicionális mozdulatművészeti bemutatótól a klasszikus indiai táncon át egészen a helyspecifikus kortárs performanszig számtalan izgalmas, a műtárgyak inspirálta táncelőadás várja az érdeklődőket Budapesten. 

Sziray Zsófia kolléganőnk válogatott alább a gazdag kínálatból:

1. Táncok Indiából / Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum / 19.00, 20.00 és 21.00 órai kezdettel

Az este során negyed órás táncbemutatók repítik el a látogatókat az Andrássy úti palotából a távoli India világába. 19 órától az odisszi klasszikus táncból, 20 órától a Bollywoodi filmek táncaiból, majd 21 órától a Kúcsipúdí táncból kaphatnak ízelítőt a résztvevők.

A tánc nyomában az idei Múzeumok Éjszakáján

2. Perdül – Táncperformansz a Határtalanban / BTM Kiscelli Múzeum / 19:30 - 20:00

A múzeum monumentális templomterében megrendezett Határtalan Design című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a Góbi Rita Társulat térspecifikus, fúziós performanszát tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadásban a kortárs mozdulatvilág, a hagyományos magyar népzene ihlette kontra zene és a land art képzőművészeti irányzat egyszerre jelenik meg.

A tánc nyomában az idei Múzeumok Éjszakáján

3. OTT-HON – A Feledi Project táncos improvizációja / Walter Rózsi-villa / 20.00 és 22.00 órai kezdettel

Idén ismét elfogadta a Feledi Project a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ – Walter Rózsi–villa meghívását, és egy különleges, félórás, helyspecifikus előadással várja a látogatókat. A táncosok a Kaesz otthonok kiállítás darabjaira, az otthon fogalmára és a terekre is reflektálnak.

4. LÁBRÓL LÁBRA ÖRÖKÍTVE – Táncelőadás, orkesztika történetek és mozdulatművészeti bemutató / Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum / 19.00, 19.45 és 20.30-as kezdettel

Ezen az éjszakán a tündérpalota épülete "táncszínpaddá" alakul, ahol a magyar tradicionális moderntánc műfaja elevenedik meg: lesz verstánc Babitsra, szecessziós fátyoljáték, mozdulatkórus, táncművészek és laikusok közös improvizációja (19.00-19.30), rendhagyó tánctörténet óra (19.45-20.15) és nyílt mozdulatművészeti foglalkozás a látogatók számára (20.30-21.30). Műtárgyak és történeteik elevenítik fel az orkesztika és a reformpedagógia kapcsolatát. Az idei program kiemelt vendége a Magyar Mozdulatművészeti Társulat és vezetője, Pálosi István táncművész, koreográfus, pedagógus.

A tánc nyomában az idei Múzeumok Éjszakáján

És persze ne felejtkezzünk el a szentendrei Skanzen táncközpontú Múzeumok Éjszakájáról sem!

A rendezvény hivatalos weboldalán jobbra fent a „Program típusa” szűrőt beállítva színházi, filmes vagy akár gasztro programokra is rákereshetünk a tánceseményeken túl:

https://muzej.hu/

Kapcsolódó cikkek
Múzéj: és lesz idő gólörömre is!
Nem csak fociözvegyeknek: a zene az kell - a Múzéj alatt is!