belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nem csak fociözvegyeknek: a zene az kell - a Múzéj alatt is!

Ha már táncos vonatkozású programokat ajánlottunk a Múzeumok Éjszakája kínálatából, akkor nem mehetünk el szó nélkül a zenei felhozatal mellett sem.

A zene az kell - a Múzéj alatt is

Kajári Gabi kolléganőnk válogatott alább a gazdag kínálatból:

Hogy megadjuk az alaphangot, nézzük mit kínál zenei fronton a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. A Budbudas, a Bëlga és a The Carbonfools zenekarok alapító tagja, Tóth Szabolcs szitárművész 19 és 22:15 között négy alkalommal is (óránként) pop up koncertet ad majd a kiállítótérben.

A zene az kell - a Múzéj alatt is

Az Evangélikus Országos Múzeumban 21 órától egy képzeletbeli barátról, a gyerekkorról, Kőbányáról, női sorsokról és szatmári kőművesekről esik majd szó és hang. Regős Mátyás Gérecz Attila-díjas költő és Vértesi Ferenc a Mordai és a Giliszta zenekarok gitárosa mutatják be Patyik Fedon dalai című műsorukat, különös hőseiket a múzeum alagsori konferenciatermében.

A Ludwig Múzeumban a Bartók Tavasz keretében nyílt meg és továbbra is látható a „német Chet Baker“, a társadalmi változásokra érzékenyen reagáló fotográfusként is aktív „trombita-virtuóz"Till Brönner Identitás – Európai látkép című kiállítása. A szintén jazzben utazó Balázs Elemér Grouppal együtt lép fel a művész 21 órától, hogy zenés, improvizatív kollaborációjukban elmerülhessünk. 

A zene az kell - a Múzéj alatt is

A Magyar Zene Háza a Múzeumok Éjszakáján egy egész emlékestet szentel Faternak, vagyis a tavaly 62 éves korában elhunyt Palotai Zsoltnak. A djzést még a rendszerváltás környékén, a Tilos az Á-ban kezdő Palotai a magyar underground elektronikus zenei színtér egyik legemblematikusabb alakjának számított, így méltán ott a helye a Magyar Zene Háza holdudvarában. A szabadtéri színpadon zajló, ingyenes látogatható este folyamán egykori tettestársai pakolják majd a lemezeket, olyan DJ-k játszanak, akikkel Palotai Zsolt számos alkalommal lépett fel. A program DJ Ren drum’n’bass-szettjével startol 19:30-tól, majd DJ Mango hiphopos, törtütemes szettje következik 21:00-től, és a sort DJ Titusz zárja 22:30-tól a tőle megszokott acides, de sokrétű zenei világgal.

Maradjunk még kicsit az elektronikánál! Óbudán, a Kassák Múzeumban az idei Múzeumok Éjszakáján lesz hallható először az az a rendhagyó zenés-irodalmi est, melyet az Anima Sound System együttes sokoldalú vezetője, Prieger Zsolt állított össze. A Kassák műveiből vett szövegmontázsokhoz a korai elektronikát idéző, Kraftwerket, Cabaret Voltaire-t szerepeltető mix-zenét társít. Magyari Borival közös fellépése 22 órától kezdődik.

 A zene az kell - a Múzéj alatt is

 

Hogy a határokat tovább feszegessük, nézzünk kicsit szét a fővároson kívül is.

Esztergomban, a magyar reneszánsz udvari zenét több mint 40 éve népszerűsítő Strigonium Consort Régizene Együttes ad 19 órától zenés koncertet a MNM Esztergomi Vármúzeuma várkápolnájában. Előzetes regisztráció szükséges.

Veszprémben a “Muzikális bestiák” sorozat "Boszorkánykonyha” című epizódjában a zenetörténet legendás lényeiről, a boszorkányokról hallhatunk Bősze Ádám zenetörténész legújabb előadásában. az Auer-ház udvarán 21 órától. Az esőhelyszín a Dubniczay-palota, Tegularium.

Pécsen a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok Schönberg Megdicsőült éj című korai, még az atonális művészetét megelőzően írt darabját mutatják be. Az összművészetinek ígérkező programon Györfi Anna és László Csaba színművészek tolmácsolásában hallhatjuk majd Richard Dehmel Megdicsőült éj című verse, amely a kompozíciót ihlette. A bemutatót Kesselyák Gergely  zenésszínház-rendező szakos (SZFE) növendékei és Kovács Balázs digitális művészet szakos (PTE) hallgatói által közösen készített animáció teszi teljessé. A hangverseny szünetében pedig tetőteraszon elhelyezett babzsákokon pihenve szemlélhetjük a planétákat és csillagokat Gustav Holst A bolygók című művét hallgatva.
Ugyanitt a kamarateremben Éjszakai fotóvetítés keretében Dékány Zsolt fotóművész, a Pannon Filharmonikusok fotósának éjszakai, a természetben és a városi terekben készült alkotásait élvezhetjük Mendelssohn Szentivánéji álom című művének zenei kíséretében. 

A zene az kell - a Múzéj alatt is

Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Múzéj alatt ugyan a tánc lesz a középpontban, de ez persze elképzelhetetlen zene nélkül, 19 órától az autentikus és új stílusú moldva népzenét is játszó Fanfara Complexa zenekar lép fel, 23 órától pedig a Berka együttes koncertezik.

A további táncos-zenés, vagy egyéb tematikájú programokért érdemes fellapozni a fesztivál hivatalos honlapját:
https://muzej.hu/

Az előzetes ráhangolódáshoz:

Kapcsolódó cikkek
Múzéj: és lesz idő gólörömre is!