Szempontok a múzeumi szolgáltatások kiválasztásakor a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2024 esetében
A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2024 felhívásra beérkezett programtervek közül a múzeumi szolgáltatások kiválasztása az alábbi szempontok figyelembe vételével történik:
- Kapcsolódás a Múzeumok Őszi Fesztiválja fő gondolatiságához
A 2024-es Múzeumok Őszi Fesztiválja célja, hogy a folyamatosan alakuló és az elmúlt években forradalmi változásokat megélő gasztronómiai kultúra összetett kérdéskörét, és ennek múzeumi vonatkozásait állítsa a figyelem középpontjába.
Az országos programsorozat keretében arra hívjuk a muzeális intézményeket, hogy múzeumi keretek között szórakoztató és „könnyen fogyasztható” módon mutassák be a témával kapcsolatos gyűjteményüket, műtárgyaikat, kutatási eredményeiket, múzeumpedagógiai, illetve múzeumandragógiai fejlesztéseiket.
Múzeumok Őszi fesztiválja 2024 felhívásunk itt érhető el
- Célcsoportok bevonása
Pozitívan értékeljük, ha a tervezett program(ok) kreatívan célozzák meg az elérni kívánt célcsoportokat, lehetőséget teremtenek a közösségi részvételiségre.
- Együttműködések oktatási intézményekkel, más kulturális intézményekkel, civil szervezetekkel, közösségekkel
A Múzeumok Őszi Fesztiválja jó hívószó lehet együttműködő partnerek megszólítására és lehetőséget teremthet a múzeumok kapcsolati hálójának bővítésére, a programok tartalmának gazdagítására, ezért ösztönözzük a múzeumokat együttműködő partnerek bevonására.
- Újdonság, innováció
Fontosnak tartjuk az újító, innovatív szándékot, mind módszertani fejlesztésben, mind a programok megvalósításában.
- A nyitvatartási időn túl vállalt program
Pozitívan értékeljük a késő délutáni, esti programok bevállalását, szervezését, hiszen e programok megtartása a látogatók nagyobb számú elérését célozza, ami az intézmény teljes gárdájának és megszokott működési ritmusának átszervezésével járhat.
Amit negatívan értékelünk:
- A programot szervező múzeum újítás nélkül másolja az általa az elmúlt években meghirdetett fesztiválprogramokat.
- A tervezett programok nem kapcsolódnak sem a központi gondolatisághoz (gasztronómia), sem valamely tematikához.
- Meglévő infrastruktúrára, programokra nyújtja be a támogatási kérelmet az intézmény.
- Csak a saját intézmény munkatársait hívja meg vendégelőadónak.