belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Big Draw elismerés a kisvárdai Rétközi Múzeumnak

Egy angol viktoriánus művészetkritikus, John Ruskin, azt vallotta, hogy a rajzolásnak minden ember életében helye és szerepe van, hogy rajzolni jó, rajzolni öröm. A rajzot a megértés és tudásszerzés forrásának tekintette. Annyira hitt ebben, hogy tett is érte. 1870-ben egy művészcéhet alapított, amelyet Szent Györgyről nevezett el (Guild of St George).

Big Draw elismerés a kisvárdai Rétközi Múzeumnak

képek forrása: vardaimuzeum.hu


Az idő igazolta őt. 2000-ben a Szent György Céh hatalmas kampányt indított a rajzolásért, és ez a kezdeményezés – a Kampány a rajzolásért – 2006 óta már független nonprofit alapítványkény működik, amely megszervezte az első Big Drawt, azaz a Nagy Rajzolást. Ruskin álma megvalósult. Minden esztendőben egyre többen csatlakoznak a Nagy Rajzoláshoz. 2014-ben 26 ország 1000 intézménye 1800 alkalmat szervezett, amelyeken összesen 414 000-en rajzoltak. Rekord év volt!


A magyar múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a nemzetközi kampányhoz. 2015-ben a „It’s Our World”, azaz „A mi világunk” mottó jegyében a közvetlen környezetet felfedező és annak megőrzését célzó programokat díjazta a londoni zsűri. A Big Drawnak eddig két magyar nyertese volt, a Kecskeméti Kulturális Központ 2009-ben, és a Tiszazugi Földrajzi Múzeum 2013-ban. Hozzájuk csatlakozik most harmadiknak a kisvárdai Rétközi Múzeum Az idő zugai című programjával, amelyet a The Big Draw Awards 2015 (az előző években The Drawing Inspiration Awards) versenyén az Úttörők – Trail Blazers – díjában részesített az angliai szakmai zsűri.

Big Draw elismerés a kisvárdai Rétközi Múzeumnak Big Draw elismerés a kisvárdai Rétközi Múzeumnak

Időkapszula

Big Draw elismerés a kisvárdai Rétközi Múzeumnak Big Draw elismerés a kisvárdai Rétközi Múzeumnak

Íme a program, ahogy azt a Rétközi Múzeum számos fórumon közzétette:


Az örök jelenben élve néha nehezen teszünk különbséget múlt, jelen és jövendő között. Mi megálltunk egy pillanatra, hogy felismerjük az időnek egy olyan zugát, amelyet egy műemlék őriz. Újra felépítettük – egy-egy téglát rajzolva – Kisvárda négy műemlék épületét: a várat, a katolikus templomot, a könyvtárat és a zsinagógát. Egymás szemével és képzeletével pillantottunk be az idő egyik – múlt-, jelen- vagy jövendőbeli – zugába. Az eredmény – négy gyönyörű poszter, amelyek a Múzeum karzatát díszítik.


2014. október 21-én, kedden egy rendhagyó eseménnyel fejeztük be a Nagy Rajzolást. Időkapszulát helyeztünk el a Rétközi Múzeumban, melyet 50 év múlva, 2064-ben bontanak majd fel. A jelenlevők elhelyezhették benne annak az épületnek a rajzát, amelyet akkor is látni szeretnének Kisvárdán, de elhelyezhettek benne egy olyan apró tárgyat is, amelyről úgy gondolták, hogy 50 év múlva is feltétlenül léteznie kell.
Hat alkalommal, három helyszínen, 1713 résztvevő – gyerek és felnőtt – rajzolt Kisvárdán.


A 2014-as év Big Draw díjazottjainak ünnepélyes díjátadó gálája 2015. május 18-án lesz Londonban, a Painters’ Hallban.