belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Déri Múzeum: Írd újra! - Csokonai Vitéz Remake

2014. szeptember 24-én megnyílt új állandó irodalmi kiállítás elhelyezkedése, terei, modern installációs megoldásai izgalmas múzeumpedagógiai kihívást jelentenek. A többéves bezárás, a Déri Múzeum épületétől való távolság, a kiállítás szűkös és erősen tagolt terei, vagy a digitális technika magas színvonalon való jelenléte mellett a műtárgyak, kéziratok, relikviák tananyaghoz köthető értelmezésére épít a kezdeményezés. A koncepció osztálylétszám tekintetében nagyon rugalmas, ez fontos szempont volt előzetes igényfelmérés alapján.

Módszertanilag az egyéni és páros munka mellett a kiscsoportos kooperatív és nagycsoportos reflexív feldolgozásra épít. A kiállítás önálló felfedezése, műtárgyak térbeli interakcióinak értelmezése, helyeztbe hozása végül kreatív szöveges és vizuális megnyilatkozásban összegződik. Az életkori sajátságok figyelembe vételével játékos, humoros, személyes történet bontakozik ki, amit végül a Remake Csokonai Vitéz Facebook oldalon közzé lehet tenni, a diákok oszthatják egymás és ismerőseik között.

A megérkező gyerekeket a foglalkoztató szobában két-két egymással szembe fordított széksor fogadja, az első elhelyezkedésükkel csoportot és párt is lakotnak, ua. egymással kerülnek frontális viszonyba. A foglalkozás érdemi része in media res kezdődik: egyből a századforduló Csokonai ünnepségén találják magukat, a foglalkozást vezető rövid, képes előadásában. A feladat: egy zsákból húzott kártyán található információ mentén indulnak el a kiállításban, (megkeresik azt, és értelmezik) és miközben kártyát húznak kapják a feladatot: nekrológ írása csoportonként (amit műfajilag előzetesen a suliban megbeszélték). Felfedezés, keresgélés után újra a foglalkoztatóban elkészítik a nekrológot, megtervezik, hogy milyen felületen helyezik el, és előadják. A foglalkozás utóélete pedig a Facebookon zajlik.