belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Február 15-ig lehet pályázni az Az Év Múzeuma 2018 elismerésre

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 1996-ban alapította Az év múzeuma díjat, amellyel az innovatív, jelentős eredményeket felmutató muzeális intézményeket ismeri el. A több mint 20 éves szakmai elismerés 2018-tól új rendszerben kerül odaítélésre.

Az év múzeuma 2018 díj annak a működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények az elismerésére szolgál, amely az elmúlt években jelentős, az intézmény tevékenységének egészét vagy jelentős részét érintő fejlődést mondhat magának, amely sikereit stratégiai alapú fejlesztéseknek köszönheti és az egész múzeumi szakma szempontjából kiemelkedő, előremutató teljesítményeket, innovációkat tud felmutatni.

Az elmúlt két évtized tapasztalatai és az elmúlt évek pályázóinak visszajelzései alapján 2018-tól több új elem jelenik meg Az év múzeuma díj pályázati kiírásában és bírálatának rendszerében. A változások célja egyrészt, hogy a muzeális intézmények számára könnyebbé tegyük a jelentkezést, másrészt, hogy segítsük az elismerésnek az intézményi kommunikációban való használatát.

Ennek megfelelően egyrészt a január végi leadási határidőt február 15-re módosítottuk, hogy az év végi beszámolók és éves munkatervek beadása mellett, illetve után jusson idő Az év múzeuma pályázat beadására is. Másrészt jelentősen csökkentettük a pályázathoz benyújtandó dokumentumok körét: egy jelentkezési lap, illetve egy statisztikai adatokat tartalmazó adatlap, a működési engedély és végül az elmúlt évek fejlesztéseit bemutató összefoglaló benyújtásával bárki könnyedén pályázhat Az év múzeuma 2018 díjra.

A pályázat – a korábbi években megszokottnak megfelelően – továbbra is két fordulós. Az első körbe a pályázati dokumentumok benyújtásával lehet bejutni, majd a beérkezett pályázatok közül a bíráló bizottság választja ki azt a maximum hatot, amelyeket a második körbe enged. A korábbiaktól eltérően a hat második körös pályázónak már nem kell benyújtania további dokumentumokat, a bírálók előre egyeztetett személyes látogatásaik során szerzett tapasztalataik, illetve beszámolóik alapján döntik majd el, melyik pályázó érdemli meg leginkább Az év múzeuma 2018 elismerést.

Fontos változás azt is, hogy 2018-tól – hasonlóan Az év kiállítása pályázathoz – az elismerés nevében az adományozás éve fog szerepelni, így az intézményi kommunikációban a cím jobban használható lesz.

A díj odaítéléséről a korábbi gyakorlatnak megfelelően a Pulszky Társaság négy, valamint a múzeumi társszervezetek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum 1-1 képviselőjéből álló bizottság dönt. Az elismerések átadására a hagyományoknak megfelelően 2018. május 19-én a Múzeumok Majálisán kerül sor.

forrás: pulszky.hu