belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Fotóhónap a múzeumokban is

A Magyar Fotóművészek Szövetsége 2014-ben tízedik alkalommal rendezi meg a Fotóhónap2014 fesztivált. Az október 29. és november 30 között zajló rendezvénysorozat az elmúlt évek során a magyar fotográfiai élet szerves részévé vált.

Az Európai Fotóhónapok Szövetsége 2o14-ben ünnepli 1o. születésnapját. 2o14 azonban Európát az első világháború kitörésének 1oo. évfordulójára is emlékezteti. Ezen alkalomból a partner városok úgy döntöttek, hogy a közös kiállításukat a huszadik század zivataros történelmének bemutatásának szentelik.

Az európai fővárosokban megrendezett tárlatokon (köztük a budapestin) szereplő fotográfusok saját lokális történelmi konfliktusaikkal és terhével viaskodva hozták létre alkotásaikat, legyen szó a két világháború, a délszláv konfliktus illetve az európai integráció nehézégeiről. A személyes tapasztalatukon áteresztett történelmi tapasztalat a mélyebb megértést eredményez, valamint a már elérhető feldogozásokkal, értelmezésekkel dialogizál. Milyen szerepet játszik a fotó múltunk megismerésében, a történelmi rekonstrukció folyamatában? Létezik-e objektív valóság? Létezik-e híd múlt és jelen között?

Fotóhónap a múzeumokban is

A Fotóhónap2014 eseményeinek központi tematikája tehát a történelmi emlékezet. A rendezvényeket ezért az archívum használata köré rendezik a kurátorok, a tágan értelmezett történelmi dokumentumok (írásos, tárgyi, hang stb. emlékek) használatának és újraértelmezésének lehetőségeit vizsgálják a kortárs fotóművészet alkotásainak tükrében.

A fesztiválhoz a galériákon és kiállítóhelyeken kívül idén múzeumok is csatlakoztak.

Debrecenben A debreceni fotográfia értékei archívumokban címmel szerveznek ankétot november 11-én a Déri Múzeum, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ és a Debreceni Ifjúsági Nonprofit Szolgáltató Kft. részvételével.

A Néprajzi Múzeumban Nigéria uralkodói - A béke és a tradíció őrei címmel december 15-ig látható kiállítás a különböző törzsek legbelsőbb köreibe vezet be minket a királyuk személyén keresztül.

A november 4-én megnyitott Az év természetfotósa 2014 december 31-ig lesz tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A fotóhónap teljes programkínálata itt érhető el.