belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum egészen kivételes módon emlékezik meg az első nagy világégésről: négy éven át napról napra hozzák nyilvánosságra múzeum I. világháborús képeslap gyűjteményét. Nemcsak a front, hanem a hátország életét is felelevenítik. A négy évig tartó vállalkozás célja, hogy érzékeltessék, az élet minden területét érintette a háború.

Frontátvonulás a múzeumok egén

Az I. világháborút megidéző kiállítások kínálata továbbra is folytatódik. Ennek apropóján csokorba szedtünk néhány friss kiállítást a teljesség igénye nélkül.

Február elejéig volt látogatható a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Színészkatonák, fogolyprimadonnák című tárlat, amely a háború idején szervezett hivatásos és amatőr frontszínházakat és a szibériai magyar fogolyszínházakat mutatta be.

Szekszárdon, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum novembertől márciusig havonta jelentkező előadás sorozatot hirdetett meg Szarajevótól Trianonig címmel a MÚZEUMI ESTÉK keretében az I. világháború centenáriuma alkalmából nyílt Levelek a frontról című kiállításához kapcsolódóan.

Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériájában november 28-án nyílt meg az Ajándék a frontról című kiállítás . Akinek nem sikerült decemberben eljutnia a Skanzenbe, az a téli nyitvatartás keretében február közepétől február 28-ig szombat-vasárnap 10 és 16 óra között még megtekinthető a tárlatot.

Tavaly december 2-án, Belgrád elfoglalásának centenáriumán nyílt meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Gulyáságyú és rohamsisak című, Nagy Háború gyomornézetből alcímet viselő időszaki kiállítás. A május 31-ig látogatható kiállítás az osztrák-magyar hadsereg és a magyar lakosság háború alatti élelmezésének meghatározó mozzanatait mutatja be hátországi és harctéri helyszíneken keresztül.

Egy másik megközelítésből, magyar írók és költők nézőpontjából és értelmezésében mutatja be az 1914 és 1918 közötti éveket a Petőfi Irodalmi Múzeum 2016. január 10-ig látogatható első világháborús kiállítása. „Maradni szégyen, veszni borzalom” – Magyar írók az első világháborúban című kiállítás elsősorban a korabeli irodalmi művekből és személyes narratív forrásokból építkezve az egyéni tapasztalatok közvetítésére vállalkozik.

A Közlekedési Múzeumban december végégig volt látogatható „Légiveszély, Közlekedési Múzeum!” című kiállítás, mely egy másik kerek évfordulóra emlékezett, ez szintén a nagy világégéhez volt köthető, de nem az elsőhöz, hanem a másodikhoz, ugyanis 70 éve bombázták le a Közlekedési Múzeumot. A kiállított fotók a múzeum háború előtti tárlatait, a háború okozta pusztítást, valamint az újjáépítést és az 1966-os újranyitást idézik fel.