belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hogyan képezzenek a képzők?

Megtartottuk első szakmai felkészítőnket 2017. június 19-én és 20-án a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt európai uniós projektben. A kétnapos szakmai továbbképzés során a projekt keretében megvalósuló további képzésekhez felkért oktatók vehettek részt módszertani és minőségmenedzsment szempontú elméleti és gyakorlati órákon.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt egyik legfőbb célja a két érintett szakterület intézményeinek és szakembereinek felkészítése az új társadalmi-gazdasági kihívásokra a fiatal korosztályok reflektorfénybe helyezésével. Ezeket a fejlesztéseket a múzeumi szakmai képzések mellett a köznevelési rendszeren, tehát az oktatási intézményeken, a pedagógusokon, illetve a leendő pedagógusok érzékenyítésén keresztül visszük véghez.

A fenti célok elérésében fontos szerepet szánunk a projekt múzeumi komponensének keretében induló 10 új, akkreditált képzésnek. Ezek célcsoportját egyrészt a múzeumi szakemberek alkotják, akiket fel kell készíteni a korszerű tanulást biztosító, fejlesztő és támogató jellegű kulturális tevékenységre, illetve a közoktatás intézményeivel és szereplőivel való együttműködésre. Másrészről fontos célcsoport a pedagógusok és pedagógushallgatók köre, akiknek az ismereteit és kompetenciáit bővíteni kívánjuk annak érdekében, hogy a múzeumi szolgáltatásokat a tanrendjükbe beépítsék, és tudatosan forduljanak a kulturális intézmények közoktatást támogató lehetőségei felé.

Külön képzéseket valósítunk meg – harmadik célcsoportként – a múzeumi koordinátori hálózat tagjai számára, akiket szeretnénk felkészíteni a múzeumok támogatására, hogy azok képesek legyenek a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok kompetenciáinak fejlesztésére az egész életen át tartó tanulást szem előtt tartva. Végül a projekt során kidolgozunk egy új képzési módszertant is, melynek „mintaképzéseként” a moduláris rendszerben felépülő „Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában” képzés szolgál majd.

Ezeket megalapozva tartottuk meg „Az EFOP 3.3.3. projekt képzésein oktatók felkészítő képzése” kurzust, ami – ahogyan az a címből is kiderül – azoknak a szakembereknek nyújtott módszertani segítséget, akik a további képzéseken oktatóként fognak majd részt venni (hasonló képzésre további négy alkalommal kerül majd sor). A kapcsolódó tananyag két részből állt: egy online tananyagból, ami előzetes segítséget nyújtott a projekt általános tudnivalóiból, valamint a tantermi tananyagból, melyet gyakorlott felnőttképzési oktatók (Andrikó Katalin és Pogány Judit) segítségével sajátíthattak el a résztvevők.

A két nap során számos gyakorlati foglalkozást tartottak az előadók, melyek használatára ösztönözték is a résztvevőket, de szó esett a motiváció fontosságáról a felnőttképzésben és a kooperatív tanulási módszerekről is. Az egyik modul kifejezetten prezentációs gyakorlatok ismertetésével foglalkozott, interaktív előadásokon és módszertani gyakorlatokon keresztül a kiscsoportos munkaformák elsajátítására is nagy hangsúlyt fektettünk, Nagy Magdolna, a MOKK megbízott igazgatója, egyben a projekt projektmenedzsere pedig a MOKK által a képzésekben a gyakorlatban is használat minőségbiztosítási módszereket mutatta be.

A projekt keretében induló képzéseinket folyamatosan töltjük fel a honlapunkra. A pedagógusoknak és múzeumi szakembereknek szóló képzéseink ingyenesen elvégezhetők, a jelentkezésüket a mokk.skanzen@sznm.hu e-mail címre várjuk!

Fotók: Sztankovszky Varsány és Zádor Viktória

Fotók: Sztankovszky Varsány és Zádor Viktória
Fotók: Sztankovszky Varsány és Zádor Viktória
Fotók: Sztankovszky Varsány és Zádor Viktória
Fotók: Sztankovszky Varsány és Zádor Viktória

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben