belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hozzon egy történetet a Kass Galériába!

Kass János grafikusművész tizennégy évesen kezdett el gipszöntőként, majd keramikusként dolgozni. A második világháború során tehetségét kihasználva különböző pecséteket, dokumentumokat készített a viharok elől menekülők számára. Megszámlálhatatlan mennyiségű könyvillusztrációt készített egyedi stílusában, melyen nemzedékek sora nőtt fel.

A hetvenes évek második felében, amikor visszatalált Szegedhez, rendszeressé váló látogatásai alkalmával egyre több személyes barátot is szerzett a városban. Szegedre érkezésének híréről percek alatt „körtelefon” útján értesültek a „Kass baráti kör” tagjai, és este már valamennyien ott ültek a „Bajszárban”, vagy az „Égő Aranyban” és vidám hangulatú együttléteiken a világ állapotának föltérképezésén túl a fő hangsúly mindig a szegedi eseményeken volt. Kass Jánost minden érdekelte, ami városunkban történik, és nagy figyelemmel hallgatta személyes életünk híreit is.

Munkásságát Kossuth-díjjal is jutalmazták, Szeged díszpolgárának is megválasztották, nevét 1985 óta viseli a Galéria Szeged belvárosában. A kiállítóhely megnyitásának harmincadik évfordulója apropóján decemberben kiállítás nyílt, melyen a legendás grafikusról különböző megnyitókon, rendezvényeken készült fényképek láthatók.

A szervezők az április 24-ig látható fotókiállítás mellett filmekkel és személyes élményekkel is szeretnék fölidézni Kass János sokszínű egyéniségét egy havonta jelentkező vetítéssorozat keretében, ezért arra kérik az érdeklődőket, hogy osszák meg velük a Kass Mesterhez kötődő személyes élményeiket.

Hozzon egy történetet a Kass Galériába!