belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Idén is átadják a "PRO MUSEO — A MÚZEUMÉRT” díjakat Győrben

2014. május 16-án, pénteken 10.00 órakor az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) Grászli Bernadett Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója a múzeum 2013. évi eredményeiről, éves tevékenységéről tart beszámolót. Ezt követően a „PRO MUSEO — A MÚZEUMÉRT” díjakat Németh Vilmos, a Rómer Flóris Alapítvány elnöke adja át Gülch Csaba újságírónak, a Kisalföld megyei napilap munkatársának, illetve Dávid Ferencnek, a Dávid Bau Építő és Faipari Kft. igazgatójának. Az Apátúr ház építéstörténetéről Gömöry Judit művészettörténész tart előadást a felújítási munkálatok megkezdéséhez elvégzett kutatások alapján.


Az 1992-ben létrehozott Rómer Flóris Alapítvány célja: „A Győr városban és környékén végzendő muzeológiai, szakkutatási (régészeti, helytörténeti, néprajzi, művészettörténeti, természettudományi) tevékenység támogatása, Győr város és környékén végzendő történeti kutatás ösztönzése, a kutatási eredmények publikálásának elősegítése.” Az alapító okiratban szereplő alapítványi díjat „PRO MUSEO — A MÚZEUMÉRT” néven 2007 óta ítéli oda a kuratórium a múzeum munkatársainak javaslata alapján egy magánszemélynek és egy testületnek (intézmény, cég, jogi személy). A díj jelképesen egy céhkancsót formáz, a mintát a történeti kiállításban lévő, a csizmadia legények 1844. évbeli mázas cserépkancsója szolgáltatta. A díjat Káldi Károly rábapatonai fazekas készítette.


2014. május 18-án, vasárnap 11.00 órakor a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) ingyenes tárlatvezetés tart Varga Attiláné Veronika múzeumpedagógus az EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN — GYŐR A VILÁGHÁBORÚK IDŐSZAKÁBAN című időszaki kiállításunkban.