belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Műveket várnak a VIII. KORTÁRS KERESZTÉNY IKONOGRÁFIAI BIENNÁLE-ra

A Kecskeméti Katona József Múzeum
VIII. KORTÁRS KERESZTÉNY IKONOGRÁFIAI BIENNÁLE
„Isten, hazánkért térdelünk elődbe…” – Magyar és magyarországi szentek
címmel országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítást rendezA kiállítás helyszíne és időpontja: A kecskeméti Cifrapalota
(Rákóczi út 1.) földszinti termei 2016. március 22 – május 29. között.

A MŰVEK BEADÁSÁNAK HELYE ÉS IDEJE:

(Fontos! Rendkívül szigorúan kezeljük a beadási időpontokat! Különösen a Kecskeméten kívüli helyszíneken, mivel nincs lehetőségü(n)k a megadott idősávon kívül átvenni és őrizni a műveket!)

KECSKEMÉTEN: Cifrapalotában (6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.), február 3–5. (szerdától péntekig), február 9–12. (keddtől péntekig), 10–16 óra között

GÖDÖLLŐN: Levendula Galériában (2100 Gödöllő, Remsey krt. 21., február 1–10., nyitva tartási időben, hétköznap 10–18, szombaton 9–13 óra között) – információ: 06-30/286-9395; levendulagaleria@gmail.com, Sz. Jánosi Erzsébet)

BUDAPESTEN (1): Klebelsberg Kulturkúriában (1028 Budapest, Templom utca 2–10., február 4., 11–14 óra között, megközelíthető a Széll Kálmán tértől 61-es villamossal Hűvösvölgyig, onnan 64, 64A, 264-es vagy 257-es busszal a Templom utcai megállóig) – információ: 1/3920-860

BUDAPESTEN (2): Skoda Éva Műterem- Galériában (1196 Bp., Hunyadi u. 129/a., február 11., 11–14 óra között)

DEBRECENBEN: Főnix Csarnok (4028 Debrecen, Kassai út 28.) nyitott parkolójában, február 9., 12–13 óra között) – helybeli segítőnk Potyók Tamás festőművész

BEADHATÓ MŰVEK SZÁMA: A várhatóan nagyszámú jelentkező miatt minden alkotó csak 1–1 alkotást, vagy sorozatot adhat be. Sorozat esetében a zsűri fenntartja a jogot annak szétbontására, ha az tartalmilag lehetséges.

A MŰVEK BEADÁSÁNAK FELTÉTELEI:

Műfaji és technikai megkötések nélküli kiállítás, ahol például animációs filmmel, ruhával, táblaképpel, videó installációval egyaránt lehet jelentkezni. A kiállításra beadott grafikai jellegű műveket csak megfelelően keretezve (üveglap + bilincs kombinációt nem!) fogadjuk el. Installáció jellegű művek esetében a kiállíthatóság technikai feltételeit az alkotónak kell biztosítania.

A nem Kecskeméten beadható művek maximális méretei (kerettel együtt!) sík (és nem összetekerhető) művek esetében 130x170 cm, míg a térbeli kiterjedésű alkotások esetében a kb. 40 kg súlyhatár mellett egy mikrobusz raktere a mérvadó. Az ismertetett méreteket meghaladó műveket csak Kecskeméten lehet beadni.

A műveket csak a helyszínen kitöltött adatlappal + biztonságosan szállítható csomagolásban (pl. puffancs fólia) együtt vesszük át. (Postai úton csak a gyűjteménynek felajánlott, azaz vissza nem küldendő műveket fogadjuk el anyagi okok miatt.)

Ha kell, az adatlap letölthető a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapjáról is! Az adatlap alsó és felső felének kitöltése után kettévágandó, az egyik példány az alkotóé, míg a másik a múzeumé lesz.

A KIÁLLÍTÁS TEMATIKÁJA:

2002-ben, az első alkalommal a keresztre feszítés jelenetét és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választottuk, 2005 tavaszán pedig a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét. A harmadik biennálén, 2006-ban az oltár volt a téma, míg a negyediken Krisztus példázatait „adtuk fel”. 2009/2010-ben az Apokalipszis, a Jelenések könyve volt az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program, majd 2013 tavaszán az angyalok voltak a főszereplők.

A legutóbbi biennále aktuális témája igazodott a Tavaszi Fesztivál központi gondolatához: „Isteni gyermek” – „Isten gyermekei vagyunk”. Az érdeklődés 2015-ben sem csökkent. Az első hét biennálén összesen 858 alkotás került bemutatásra az aktuális zsűrizések után a Cifrapalota falai között, ami jól mutatja, hogy mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról.

A VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále témája: „Isten, hazánkért térdelünk elődbe…” – Magyar és

magyarországi szentek. A tematikát részben az 1700 éve született Szent Mártonra való emlékezés indokolja, de ennél is fontosabb kiemelni, hogy a magyar és magyarországi szentek (és természetesen a boldogok) életútja, tevékenysége évszázadokon keresztül egyik legfontosabb kapcsolódási pontjaink voltak az európai kultúrához, egyfajta láthatatlan diplomáciai hálózatot biztosítva Skóciától Bizáncig, Portugáliától Lengyelországig. Mindamellett többségük hazánk önfeláldozó patrónusai is voltak, ahogy arra az alcímben is utalunk a népszerű népének (eredetileg Mentes Mihály papköltő verse) kezdősorával: „Isten, hazánkért térdelünk elődbe…”. S azt se felejtsük el, hogy e szentek történetei, gondolatai már eddig is mennyi kiváló művészt inspiráltak.

Reményeink szerint napjaink alkotóművészei is szívesen fordulnak a magyar szentek legendáihoz, az azt feldolgozó képi hagyományokhoz, sőt kortárs képző- és iparművészként egyben mernek majd továbblépni, ikonográfiai és a művészeti nyelvezet téren is újat hozni.

ZSŰRI:

Elsődlegesen a minőség biztosítása és a díjazott alkotások kiválasztása végett a rendezők zsűrit kérnek fel. (A zsűrizés várható időpontja: 2016. február 15-16.)

KATALÓGUS:

A kiállítás megnyitójára színes katalógus jelenik meg. Installációs jellegű művek, animációs filmek, fotó alapú, digitális kompozíciók és nyomatok esetében jelentősen megkönnyítené a munkánkat, ha az alkotója digitális reprodukciót is tud mellékelni a kurátor email címére.

INFORMÁCIÓ:

Érdeklődni a biennále kurátorától, ifj. Gyergyádesz László művészettörténésztől lehet az alábbi telefonszámokon (76/480-776; 30/287-2549) és email címen (gyergyadesz@gmail.com).

Postacím: 6000 Kecskemét, Cifrapalota, Rákóczi út 1. (Zárójelben mindenképpen írja rá a a kurátor nevét, vagy a kiállítás megnevezését!)