belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nevelés-módszertani konferencia a Cifrapalotában

A Cifrapalota adott otthont az óvodapedagógusok számára a „Keresd a kincset!” címet viselő nevelés-módszertani konferenciának. A konferencia kapcsolódott a Kincses Kultúróvoda pályázathoz, amelynek egyik célja, az óvodák és a kulturális intézmények együttműködésének támogatása. Az országos rendezvény közös összefogás révén valósult meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum jóvoltából.

A vendégeket a rendezvény helyszínét biztosító KKJM igazgatója, dr. Rosta Szabolcs, majd az EMMI Múzeumi Főosztályának osztályvezetője köszöntötte. Kassai Hajnal beszédében hangsúlyozta a Kincses Kultúróvoda pályázat fontosságát a kulturális intézetek és az óvodák összefogásában, ismertette a korábbi évek pozitív tapasztalatait, és biztatta a jelen lévő óvodapedagógusokat a pályázaton való részvételre.

A konferencia előadásai három blokkban követték egymást. Az elsőben a korábbi években sikeresen pályázó óvodák mutatták be a megvalósult programjaikat a résztvevőknek, hogy ezzel is inspirálják őket új kezdeményezések megvalósítására. Elsőként Hádingerné Hamos Ildikó, a Szentkirályi Napközi Otthonos Óvoda intézményvezetője tartotta meg előadását A Szentkirályi Óvoda kulturális kincsei címmel. Schalpha Anett, a Komlói Kodály Zoltán Ének- Zenei Általános Iskola és Óvoda, Szent Bernadett Tagóvoda vezetője az óvodában megvalósult ének-zenei nevelésről számolt be. Ezt követte a Szentei Bóbita Óvoda és Bölcsőde programja: Kultúraközvetítés aktívan címmel, Major Lászlóné előadásában. A sikeres óvodai programok bemutatásának sorát Dombi Mátyásné, a székesfehérvári Szent Imre Óvoda intézményvezetője zárta. Előadása címe: Közgyűjtemények kultúrkincsei az óvodában.

A rendezvény második blokkjában a kulturális intézmények prezentálták az óvodás korosztálynak szóló programjaikat, hogy ezzel is motiválják a pedagógusokat arra, hogy programjaikba építsék bele a múzeum- és könyvtárpedagógiai foglalkozásokat is. Csillag Edina, a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumpedagógusa a Bánáti Sverák Képzőművészeti Programot mutatta be, majd Merinu Éva, a Kecskeméti Katona József Múzeum múzeumpedagógusa a Cifrapalota kínálatát, Koleszár Márta könyvtáros pedig a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár óvodásoknak szóló foglalkozásait prezentálták. A pedagógusoknak szóló kedvcsinálók sorát Merinu Éva, Bács-Kiskun Megyei koordinátor előadása zárta. A MOKK Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projektben megvalósuló, pedagógusoknak szóló képzéseit ajánlotta a résztvevők számára, amelyek elvégzése segítséget nyújt a pedagógusoknak a korszerű múzeumhasznosítás kialakításában.

A konferencia utolsó blokkjában az óvodapedagógusoknak lehetőségük volt részt venni két múzeumi workshopon. Az egyik módszertani bemutatót Hantos Násfa, a Petőfi Irodalmi Múzeum drámapedagógusa tartotta, aki játékos gyakorlatok során, a résztvevők bevonásával szemléltette, milyen módszerekkel lehetséges a mesefeldolgozás a drámapedagógia eszközeivel az óvodában. A másik workshop a Leskowsky Hangszergyűjteményben valósult meg, ahol a gyűjtemény vezetője, Szilágyi Áron a hangszerek csodálatos világával ismertette meg az érdeklődőket, az egyes hangszerek kézbevételével és megszólaltatásával.

A tartalmas, élményekkel teli nap után új ötletekkel, tervekkel, és pályázási motivációval eltöltődve búcsúztak el az óvodapedagógusok.

Szerző: Merinu Éva múzeumpedagógus, Bács-Kiskun megyei múzeumi koordinátor

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

JANUÁR

29

VASÁRNAP

eseménynaptár


legfrissebb híreink


2023. 01. 27.
Régészeti asszisztens képzését indít a Magyar Nemzeti Múzeum
2023. 01. 19.
Megjelent a felhívás: Európai Év Múzeuma Díj 2024!
2023. 01. 09.
Megjelent a Tudásmenedzsment folyóirat 2022. évi angol-német nyelvű tematikus különszáma
Skanzen hírek


2022. 11. 04.
ÉV KIÁLLÍTÁSA 2022 díjas az Erdély épületegyüttes
2022. 10. 11.
'56 falun a Skanzenben