belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Őszi tábor a Balatoni Múzeumban

Az őszi táborunk célja volt, hogy a tanítási szünetben hasznos és érdekes elfoglaltságot nyújtsunk az általános iskolás gyerekek számára. A tematika kidolgozásánál törekedtünk arra, hogy az eltérő érdeklődési körű gyerekek is megtalálják a számukra izgalmas programot a tábor során.


Célcsoport: 8-14 év


Tábor időtartama: október 28- 31. naponta 9-15 óráig


Program:


1. nap
a. Ismerkedés a helyszínnel, egymással, programismertetés
b. A régészek világa kitárul: a régészek munkájának megismerése, ásatás bemutató a múzeumba a gyerekek részvételével régész vezetésével.
c. 12-13 óráig ebéd
d. 13-15 óráig Kreatív foglalkozás. Gyöngyből, agyagból, drótból, fonalból készíthet ékszert, használati tárgyat, vagy megfestheti a jövő múzeumát múzeumpedagógus vezetésével.

2. nap
a. Kedvező idő esetén: Felfedező túra a Keszthelyi –hegységbe, ahol a természeti és történeti értékekkel és emlékekkel ismerkedik meg a részt vevő környezetmérnök és régész vezetésével.
b. Eső esetén: Balatoni halak megismerése és halboncolás történik múzeumpedagógus vezetésével
c. 12-13 óráig ebéd
d. 13-15 óráig Ismerkedjünk a Balaton környéki várakkal! Vár makettek, digitális makettek és régész segít bepillantani a várak és a középkori várvédők világába.

3. nap
a. A restaurátorműhely titkai. Ki a restaurátor, hogyan végzi a feladatát? Hogyan válik egy leletből műtárgy? Ezen kérdésekre kap választ, aki rész vesz a foglalkozáson, amelyen maga is készíthet agyag tárgyakat. A foglalkozást restaurátor vezeti.
b. 12-13 óráig ebéd
c. 13-15 óráig Középkor a fegyverek tükrében. A múzeum középkori fegyvereit, lószerszámait, ágyúgolyóit veheti kézbe, és ismerheti meg az érdeklődő történész irányításával, aki mesél is az egyes tárgyakról.

4. nap
a. A Balaton néprajzi kincsei című foglalkozáson valóban kincsekkel találkozhatsz! Olyan értékes és szép tárgyak kerülnek elő a néprajzi raktár mélyéről, amelyekkel nagyon kevesen találkozhatnak, de még kevesebben foghatják kézbe azokat! Néprajzos mesél arról, mire használták e tárgyakt, miért, és hogyan készültek.
b. 12-13 óráig ebéd
c. 13-15 óráig Hagyományok és szokások október végén. A résztvevők töklámpást készíthetnek, megismerkednek e szokás eredetével is, de a magyar szokásokkal is. Vezeti: múzeumpedagógus


A tábor díja: 1500 Ft/fő/ nap, amit a Balatoni Múzeum pénztárába lehet befizetni.


A táborra regisztráció szükséges! Ehhez kérjük a jelentkező nevét, életkorát, a gondviselő nevét és
elérhetőségét (Telefon és/ email)!


A táborra jelentkezni és érdeklődni Németh Péter múzeumpedagógusnál lehet a
muzeumpedagogia@balatonimuzeum.hu e-mail címen vagy telefonon: 83/312-351!