belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Az esemény programja itt érhető el.

Megszülettünk és megalakultunk

Hát kellett ez nekünk? Kellett!

2021. október 18-án hetvennél is több múzeumi szakember, partner, volt és jelenlegi munkatárs jelenlétében ünnepelhette megalakulásának 15. évfordulóját a szentendrei Skanzenben az intézmény egyik igazgatóságaként 2006 óta működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

Megszülettünk és megalakultunk

Elsőként Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban főigazgatója köszöntötte az ünneplőket, és idézte fel a MOKK, mint ötletnek egy miskolci akadémiai konferencia kávészünetében történt megfoganását, majd méltatta a MOKK egyre szerteágazóbb tevékenységét, a múzeumi életben kivívott jelentőségét. „Ez a magyar múzeum ügye, nem a mi magánügyünk. Nem csak mi tudunk ilyet csinálni, de mi ilyet tudunk” – zárta köszöntő beszédét.

Dr. Vígh Annamária, az EMMI Közgyűjteményi Főosztályának egykori vezetője, aki szintén résztvevője volt annak az ominózus kávészüneti ötletelésnek, majd ott bábáskodott a MOKK születésénél, a MOKK-hoz fűződő emlékeit osztotta meg az egybegyűltekkel. Az európai múzeumi életben egyedülállónak nevezve az intézményt, melyet reálisabb volt létrehozni egy már prosperáló hazai országos múzeumba beágyazva, mint önálló kutatóintézetként. Azt sem felejtette hangsúlyozni, hogy kitalálni ugyan roppant egyszerű volt a MOKK-ot, ám a felvállalt hiánypótló szakmai feladatok abszolválása, a teljes hazai múzeumi szektor felrázása a nem mindig túl befogadó közegben nem sikerülhetett volna, ha nem kíséri végig a MOKK működését kezdettől az emberfeletti, hiteles és alapos munka és a proaktív mentalitás.

Megszülettünk és megalakultunk

A MOKK-ba 2012-ben az üzleti szférából érkező és az intézményt 2016 ősze óta igazgatóként vezető Nagy Magdolna is beszámolt személyes kötődéséről, majd érzékletesen avatta be a jelenlévőket a MOKK növekedésének és alakulásának különféle korszakaiba, kitért az elmúlt néhány évben, így a járványhelyzet közepette megvalósított feladatokra, az egyre csak bokrosodó teendőkre és a jövőt illető nagyszabású tervekre is.

A MOKK országos lefedettségét biztosító múzeumi koordinátori hálózat néhány tagja Joó Emese budapesti koordinátor kezdeményezésére videóüzenetben küldte el jó kívánságaikat és mesélt személyes hangvételben róla, hogy mit jelent számára a MOKK kötelékébe tartozni, miért jó MOKK koordinátornak lenni. Visszatérő momentumok voltak üzeneteikben az inspiráló, motiváló és sokszínű szakmai közösség, a biztonságot, tartást, bátorságot adó emberi és munkakapcsolatok, az egymással megosztott tudás és élmények.

A 15-ös szám bűvköréből kicsit kilépve, vagy inkább azt megfejelve, duplázva a MOKK által gondozott Múzeumi iránytű kiadványsorozat jubileumi, 30. számának bemutatásával folytatódott az ünneplés. Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese a kiadványsorozat szerkesztőjeként mesélt a 2009-ben, a Nyitott kapukkal - Kapun belül és kívül című kiadvánnyal indult kötetsorozat fejlődéstörténetéről.  A 2020. évi járványhelyzet miatt rendhagyóra sikerült, online közvetített Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóhoz illetve Konferenciához kapcsolódva Távol is közel… Múzeumok Őszi Fesztiválja minden körülmények között címmel megjelent 30. kötetre rátérve hangsúlyozta, hogy a MOKK történetében először végre lehetőség nyílt a visszatekintésre, a konferenciákon elhangzott előadások és kerekasztal-beszélgetések utólagos közre adására, továbbá a Múzeumok Őszi Fesztiválja másfél évtizedes történetének összefoglalására.

A kötet az alábbi linken online és ingyenesen letölthető:

https://mokk.skanzen.hu/20210412muzeumi-iranytu-30

A Múzeumi iránytű sorozat további kötetei is elérhetők:

https://mokk.skanzen.hu/modszertani-kiadvanyok1

Megszülettünk és megalakultunk


A MOKK ünnepi logójával díszített torta felszeletelése és elfogyasztása után kis képzavarral élve a habot a tortán a MOKK alapítójának és első igazgatójának, Káldy Máriának élményszámba menő szubjektív tárlatvezetése jelentette, mely a 15. születésnap apropóján összeállított és a MOKK széleskörű tevékenységét bemutató, Így jöttünk című molinókiállításhoz kapcsolódott.

Megszülettünk és megalakultunk

 

Momentumok és mérföldkövek a MOKK 15 évéből:

2006

A Skanzen 2006-ban kapott felkérést a kulturális tárcától állami feladatként országos hatókörű képzési-módszertani központ - a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) létrehozására és működtetésére közgyűjteményi szakemberek számára.

2006. április 12-én megalakult a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) egyik igazgatóságaként Káldy Mária vezetésével és két munkatárs részvételével.

Megkezdtük országos múzeumi koordinátori hálózatunk kiépítését, mely több más, a múzeumi szakágban dolgozó szervezet számára is mintaadóként szolgált. (2006. szeptember 27-28., Regionális koordinátori hálózat 14 fő részvételével.)

Felkérést kapott a MOKK a Múzeumok Őszi Fesztiválja koncepciójának kidolgozására és az első Fesztivál megszervezésére, melyre 2006. október 1. és november 12. között került sor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, 49 múzeum közreműködésével. Az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó 2006 óta a MÖF nyitórendezvénye, szervezését a MOKK végzi.

2007

Fontos mérföldkő az első képzés (Múzeumi Vezetési Ismeretek) kidolgozása, akkreditáltatása, majd elindítása 2007. november és 2008. január között 26 múzeumi vezető részvételével.      

2008

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a hazai múzeumok között elsőként lett az Akkreditációs Testület által minősített akkreditált felnőttképző intézmény. A magyar múzeumok között elsőként dolgoztunk ki e-learning tanyagokat.     

Elindult a 438 233 032 forint összköltségvetésű Múzeumok Mindenkinek Program – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés TÁMOP – 3.2.8/A/08/2008-0002 projekt.

2009

Az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát a SZNM-MOKK indította el 2009-ben, és rendezi meg azóta is minden évben más-más helyszínen társszervező muzeális intézmények bevonásával.

2010

Múzeumi Nívódíjban részesítette az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya a MOKK munkatársait az EU-s MMP projekt munkamódszerének és oktatási tevékenységének kidolgozásáért. (2010. január 25.)

A Magyar Tartalomipari Szövetség a www.mokk.muzeumokmindenkinek.hu honlapunknak megadta a Felhasználóbarát honlap minősítést.

2011

A Múzeumok Mindenkinek Program megvalósításán dolgoztunk.

2012

A Múzeumok Mindenkinek Program megvalósításán dolgoztunk.

2013

Időszaki kiállítás nyílt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Pont itt! Galériájában „Induljunk a kályhától! Szép tárgyak dicsérete” címmel. A kiállítás létrehozói a MOKK által szervezett Kiállítás-rendezés A-Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában című képzés résztvevői. (2013. március 21.)

Megújult honlapunkat (www.mokk.skanzen.hu) és a Múzeumi a’la carte múzeumpedagógiai adatbázis online felületét bemutattuk a Múzeumok Majálisán. (2013. május 21.)

Megújítottuk a Múzeumok Őszi Fesztiválja arculatát, létrehoztuk az önálló honlapját (www.oszifesztival.hu). 

Első alkalommal adtuk át a Múzeumpedagógiai Életműdíjat. (2013. szeptember 30.)

2014

Hat év után lezárult a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés című projektünk aktív szakasza. (2014. február 28.)

Honlapunk Felhasználóbarát Honlap és Kiváló Magyar Tartalom minősítéseket nyert, az eFestivalon  III. helyezéssel jutalmazták a Kultúra/Kulturális Örökség /Turizmus kategóriában.

Első alkalommal adtuk át a Skanzen által alapított Kiváló Múzeumpedagógus díjat. (2014. szeptember)

Az ICOM által szervezett FIAMP Nemzetközi Audiovizuális és Multimédia Fesztiválon nemzetközi elismerésben részesítette a szakmai zsűri a MOKK honlapját. (2014. szeptember 20., Moszkva)

 

2015

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központra változott a nevünk tevékenységi körünk bővülése miatt. (2015. január 1.)

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Bereczki Ibolya és Káldy Mária. (2015. március 18.)

A TÁMOP7.2.1-11/K-2014-001 című projekt keretében a múzeumok és közösségeik kapcsolatának alakulását és aktuális helyzetét vizsgáltuk koordinátoraink közreműködésével (2015 ősz).

Jubileumi sajtótájékoztatót tartottunk a BTM Vármúzeumában a 10. Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából. (2015. szeptember 24.)

2016

A 2016 tavaszán megjelent Cultural Awareness and Expression Handbook 22 uniós tagország 43 kulturális jó gyakorlatát mutatja be, hazánkat a MOKK Múzeumi a’la carte fejlesztése és a Mesemúzeum képviselte.

Nagy Magdolna váltotta a MOKK igazgatói posztján a nyugdíjba vonuló Káldy Máriát. (2016. szeptember)

Elkezdődött a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15 című, 3 milliárd forint összköltségvetésű és három éven át tartó projekt, melyben konzorciumvezetőként vettünk részt. (2016. szeptember 16.)

2017

Akkreditált felnőttképző intézményi engedélyünket 2017-ben megújítottuk.

Elkezdődött a 2 milliárd Ft összköltségvetésből megvalósult Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt, melyben konzorciumvezetőként vettünk részt. (2017. február 2.)

Első ízben koordináltuk a Közösségek Hete című országos rendezvényt, melyet az Országos Széchényi Könyvtárral és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft.-vel együttműködve szerveztünk meg. (2017. május 8-14.)

2018

A novemberben indult KultúrBónusz kísérleti programunkban Észak-Magyarország és Észak-Alföld régióban 35 muzeális intézmény és 40 köznevelési intézmény bevonásával összesen 5770 diák vett részt ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

2019

Kerekasztal-beszélgetésen mutattuk be a megújult Múzeumi iránytű kiadványsorozatunkat a Magyar Nemzeti Múzeumban. (2019. január 15.)

Első alkalommal adtuk át a Közösségi Múzeum elismerő címeket, melyet 16 muzeális intézmény vehetett át a Múzeumok Majálisán. (2019. május 19.)

Nemzetközi szakmai konferenciákon, Madridban, Dijonban, Frakfurtban, valamint a tartui Észt Nemzeti Múzeumban a NEMO, azaz az Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata által 2019. november 7-10. között szervezett 27. éves konferencián is bemutattuk hátrányos helyzetűeket támogató komplex tevékenységünket.

A 2019-ben tartott Kiállítás-rendezés A-Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában képzésünket lezáró 51 hónap – Lélekváltozás című vizsgakiállítás az ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 díj jelöltje volt a 2 millió forintnál kevesebb költségvetésből megvalósított kiállítások kategóriájában.

2020

A 15. Múzeumom Őszi Fesztiválját is a MOKK koordinálta.

Első online közvetített nagyrendezvényünk, a 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó megszervezése. A Családbarát Múzeum elismerés megalapítása és átadása első alkalommal. (Magyar Nemzeti Galéria, 2020.szeptember 28.).

2020-ban és 2021-ben a járványhelyzet ellenére számos továbbképzést sikerült megvalósítanunk online formában és a Közösségek Hetét is megszerveztük. A kutatások terén is aktívak  voltunk: online kutatást végeztünk a pedagógusok és a múzeumi szakemberek körében Online múzeumi tartalmak a digitális oktatás támogatására illetve A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet és várható hatásai a hazai múzeumokban címmel, a kutatásokat 2021-ben is megismételtük.

Részt vettünk a Múzeumok Ma 2020 kutatásban. Lefolytattuk a koordinátori hálózat bevonásával a múzeumok és a felsőoktatás kapcsolatát elemző kutatást.

2021

Főkedvezményezettként szlovák partnereinkkel az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében elindítottuk a 16 hónapig tartó Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért című Interreg FUMU SKHU/1902/4.1/048 projektet. (2021. március 1.)

15 éves fennállásunkat molinókiállítással és a 30. Múzeumi iránytű megjelentetésével ünnepeljünk (2021. szeptember-október).

 

Molinókiállításunk az elmúlt 15 év eredményeiről ide kattintva látható!

 

 Megszülettünk és megalakultunk