belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Highlights of Hungary szavazásán az 50 kiválasztott jelölt közül az 5. legtöbb szavazatot a képzés helyszínét adó Skanzen tavaly megnyílt Erdély tájegysége kapta. Bővebben erről itt olvashat.

 

Élő történelem megint másként

Még lehet jelentkezni az  Élő történelem másként című szakmai továbbképzésre, melyet 2023 május 22-25. között inspiráló Skanzen-környezetben, Szentendrén rendez meg  a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

A MOKK által kidolgozott és első alkalommal 2022 őszén sikeresen lebonyolított 30 órás kurzus célja az élő történelmi interpretáció műfajainak, formáinak megismertetése és a már létező hazai és külföldi jó gyakorlatainak elemzése, továbbá az élő történelem programokról szóló videók sajátosságainak és köznevelési lehetőségeinek áttekintése. A képzésen szó lesz arról az izgalmas kérdésről is, hogy miben speciális a múzeumi élő történlemhez kapcsolódó szövegek és dramaturgia létrehozása. A résztvevők segítséget kapnak élő történelmi programok koncepciójának kidolgozásához, illetve ezeknek online formában történő kommunikációjához is. A gyakorlatias szemléletű tananyag részét képezi többek között a pénzügyi és projekttervezés, a forgatókönyvírás és a casting, a technikai feltételek, a humánerőforrás illetve az intézményi környezet biztosítása, valamint a felvétel, vágás, utómunkák és a disszemináció, kommunikáció.

A MOKK nem minden előzmény nélkül vállalkozott arra, hogy elindítson egy ilyen hiánypótló képzést. Online kiadványként már 2019-ben közreadta Faár Tamarától, a Skanzen Közönségszolgálati Osztályának vezetőjétől az Ott lehetsz, ahol akarod! Élő történelem a múzeumban című módszertani munkát.

 Élő történelem megint másként

2020-ban pedig az Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben című mintaprogramot koordinálta sikerrel a MOKK. A program keretében az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően 5 millió Ft keretösszegből hazai muzeális intézmények készítettek oktatási segédanyagként is használható élő történelem tematikájú rövidfilmeket. A program keretében élő történelem témájú videókat sikeresen megvalósító múzeumok munkatársai közül többen is a továbbképzés oktatói között lesznek.

 

Élő történelem megint másként Nem véletlenül emeltük ki ajánlónk elején a Skanzen környezetet. Az Élő történelem másként című képzésnek otthont adó Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ugyanis  a tavaly május óta látogatható Erdély épületegyüttes okán is kiemelt szerep jut az élő történelemnek, mint interpretációs módszernek. Korhű kosztümökbe öltözött amatőr és profi színészek népesítik be az erdélyi városka üzleteit, tereit, és dramaturg közreműködésével kialakított dialógusaikból sok mindent megtudhatunk a hajdani Erdélyről. Esettanulmányként a képzés résztvevői helyszínen, saját kontextusában tekinthetnek be az új Erdély tájegységhez kapcsolódó élő történelem program műhelytitkaiba.

 

 

A tavaly szeptemberben megrendezett képzés a résztvevők pozitív hangú visszajelzései szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket és abszolút teljesíthetőek voltak a képzési követelmények is:

„Láthattunk nagy költségvetésű, profi dolgokat, amiknek az elérése lenne a cél, de azt is, hogy kis költségvetésből hogyan lehet színvonalas projekteket létrehozni, technikai, informatikai háttérrel együtt, lépésről lépésre felépítve a dolgokat.”

„Ötletdömping”.

„Mind az élő történelmes, mind az online módszerek, a kollegák ötletei és eddigi kísérletei, a szakemberek tapasztalatai hasznos tudással gazdagítottak munkám szempontjából. Különösen örültem a konkrét gyakorlati játékoknak és módszereknek, pl. képregény, képkockák készítése és történetté alakítása, filmkockák, mesélő tárgyak, ruhatár bérelhető ruhákkal, amelyekkel egy-egy kiállítást ki lehet bontani, és érdekeltté lehet tenni egy diákközösséget egy-egy téma iránt.”

„…nem azt várták, hogy rögtön egy kész alkotással álljunk elő, hanem elég volt csak az ehhez vezető utat vázolni, amihez megkaptuk a megfelelő alapokat.”

„Nagyon jól éreztem magam a képzés alatt, remek embereket ismertem meg, mind a tanárok, mind a résztvevők személyében. Hatalmas motivációval és lelkesedéssel jöttem haza!”

Élő történelem megint másként

A felsőfokú végzettséggel és közgyűjteményi munkaviszonnyal rendelkező érdeklődők jelentkezését 2023. április 22-ig várjuk az akkreditált képzésre, melynek részvételi díja 70.000 Ft.

Bővebb információ és jelentkezés a képzésre az alábbi linken keresztül:

https://mokk.skanzen.hu/20211209elo-tortenelem