belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Koordinátoraink tollából: Múzeumi oktatás, múzeumpedagógia angol módra, avagy milyen szervezetek segíti a szakmai munkát?

Demeter-Guba Erzsébet Pest megyei múzeumi koordinátorunk hosszabb időt Angliában tölt ebben az évben, ennek kapcsán egy cikksorozattal jelentkezik. Az első részben a GEM (Group for Education in Museums – Múzeumi Oktatási Csoport) működéséről számol be.

1.rész

,,Wherever we are in the museum world, or on our own career journey, we need support.
(Bárhol is vagyunk jelen a múzeumi világban, vagy a saját karrierünk útján, szükségünk van támogatásra.)”

John Reeve, a GEM korábbi elnöke a JEM (Journal of Museum Education) szerkesztője

Koordinátoraink tollából: Múzeumi oktatás, múzeumpedagógia angol módra, avagy milyen szervezetek segíti a szakmai munkát?

A GEM (Group for Education in Museums – Múzeumi Oktatási Csoport) idén ünnepli a megalakulásának 75. évfordulóját.

 Koordinátoraink tollából: Múzeumi oktatás, múzeumpedagógia angol módra, avagy milyen szervezetek segíti a szakmai munkát?

Mindig is izgalmasnak tartottam egy olyan szervezetnek megismerni a történetét, amelynek már több évtizedre visszatekintő múltja van. Elgondolkoztató és inspiráló is tud lenni, hogy milyen céllal és kik hívják életre, illetve hogyan alakul a szervezet története, hogyan változik a dinamika, változnak-e a célok ilyen hosszú idő alatt. A fenti idézetet nagyon kifejezőnek érzem, és számomra jól összefoglalja azt a szemléletet, hogy milyen sokat jelent egy erős és támogató szakmai hálózat. Személy szerint nekem rengeteget jelent a múzeumpedagógus munkám során, hogy számtalan segítséget, tanácsot és támogatást kapok szakmai témákban, szakmai szerevezetektől, vagy privátban is, más múzeumban dolgozó kollégáktól.

Dióhéjban összegyűjtöttem, miként alakult a szervezet élete. A GEM megalapításának előzménye, hogy 1946-ban az ICOM létrehozott egy új bizottságot, mely a Children’s museum and activities (Múzeumok és aktivitások gyerekeknek) nevet viselte, és ezt a témát helyezte fókuszba a múzeumi szférán belül. Két évvel később, 1948-ban alapították meg a szervezetet, mert a szükségét érezték, hogy a múzeumi oktatással külön is, szervezett szinten foglalkozzanak. 1949-ben már útjára indították az első hírlevelüket, és évente két találkozót is szerveztek. 1953-ban első alkalommal rendezték meg az éves találkozójukat. 1979-ben ajánlásokat és javaslatokat fogalmaztak meg a nemzeti alaptantervhez. 2008-ban indították el a GEM tanulmányok című módszertani lapjukat, amelyben módszertani fejlesztésekről, múzeumpedagógiai hírekről számolnak be.

Jelenleg nemcsak angliai múzeumokat és szakembereket várnak tagként, hanem nyitottak nemzetközi tagok felé is. A szervezet kiterjedt partneri kapcsolatban áll más európai és nemzetközi múzeumi szervezetekkel is. Az egyik projektjük keretében 2020-ban egy mentorprogramot hoztak létre, melyet a tagok ingyenesen igénybe vehettek. A GEM legfőbb célja, hogy támogató szakmai szervezetként segítse a múzeumokat, múzeumi szakembereket.

A GEM egyik kiemelt programja az évente megrendezésre kerülő konferenciájuk, melynek idén a The Value of the learning (A tanulás értéke) címet adták, és  2024.szeptember 11-13. között rendezik meg Bristolban. Terveim szerint résztvevőként, illetve egy workshopon együttműködő partnerként is részt szeretnék venni ezen a konferencián. (Bővebben a konferenciáról: https://gem.org.uk/training-and-events/gem-conference-2024/ )

Koordinátoraink tollából: Múzeumi oktatás, múzeumpedagógia angol módra, avagy milyen szervezetek segíti a szakmai munkát?

A képzések szervezése is fontos számukra, az idei évben indul útjára a zöld múzeumi témájú képzésük. Pedagógusoknak is hirdetnek képzési lehetőségeket. Az idei évben külön hangsúlyt kap a SEND (Special Educational Needs and Disabilities – Tanulási nehézséggel és fogyatékkal élők) témaköre, az ennek a speciális célcsoportnak szóló múzeumi interpretáció kapcsán lehet képzésre jelentkezni. (Bővebben a képzésről: https://gem.org.uk/training-and-events/gem-courses/accessible-interpretation-in-practice/ )

A szervezet a Magyarországon működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központhoz hasonló feladatokat lát el. Ha hazai összehasonlításra gondolok, még a Pulszky Társaság jut eszembe, hiszen itt is tagként tudnak kapcsolódni a különböző csoportok munkájához a múzeumi szférában dolgozok. A GEM honlapján a kulturális területen állást, önkéntes lehetőségeket kínálókat és keresőket is igyekeznek összekapcsolni, külön menüpontban találhatóak ezek a lehetőségek.

Intézményként és az egyénileg is van lehetőség belépni a szervezetbe, ehhez az éves tagsági díj befizetése szükséges. A tagság különböző előnyökkel jár; rendszeres hírlevél, a GEM módszertani kiadványa, kedvezményes részvételi díj, (vagy programtól függően ingyenesség is) az éves konferenciára, workshopokra, illetve a képzésekre is.

 

Hogy miért érdemes figyelemmel kísérni a munkájukat, ha nem is Angliában él és dolgozik valaki?

Sokat lehet tanulni, egyrészt arról, hogy működik egy ilyen országos és nemzetközi szinten is egyre inkább jelenlevő szervezet, milyen területeken és hogyan kínálnak támogatást a szakmai témákban. Beleláthatunk abba, hogy melyek az aktuális múzeumi trendek és témák, hangsúlyosan a múzeumpedagógia területén és annak, akiknek nem okoz nyelvileg (és anyagilag) problémát, a honlapon található szakmai anyagok, a blogbejegyzések és képzések is lehetőséget adnak a szakmai tudás frissítésére, megújítására valamint a szakmai kapcsolatok építésére is.

Jelenleg az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválása miatt sajnos a konkrétabb együttműködési, projekt és pályázati lehőségek szinte teljesen átalakultak, miközben szakmai szempontból, nagyon izgalmas és fontos kezdeményesek zajlanak Angliában. Nagyon kíváncsian várom, hogy az őszi konferencián A múzeumi kapcsolatok, hálózatosodás a Brexit után témájú workshopon, milyen meglátások és álláspontok merülnek majd fel. Az online térben, viszont utazás nélkül is lehetőség nyílik arra, hogy figyelemmel kísérjük más országok múzeumi szervezeteinek munkáját.

Az idei évben családi okok miatt lehetőségem van 1 évet Angliában tölteni, így a terveim szerint, a jövőben is igyekszem releváns témákkal jelentkezni az itteni múzeumi világ híreivel.

Külön köszönöm Miszné Korenchy Anikónak (Múzeumok és Látogatókért Alapítvány, https://mlalapitvany.hu/ ), hogy a szervezetre felhívta a figyelmemet, és ajánlást is kaptam tőle a szervezet képviselőihez!

 

A GEM honlapja: https://gem.org.uk/

Bővebben a GEM történetéről: https://gem75.org.uk/

 

 

Kapcsolódó cikkek
GEM - Group for Education in Museums a Facebookon