belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Modern mesterek – különleges látószögek filmklub a Néprajzi Múzeumban

A Múzeumok Őszi Fesztiválját 2015-ben támogató Magyarhangya által forgalmazott remek dokumentum-és játékfilmek - melyek közül A nagy múzeumot a tavalyi Országos Múzeumpedagógiai Konferencián is vetítettük - újra láthatók, ezúttal a Néprajzi Múzeum tavaszi filmklubjában. Ráadásul a szakmai diskurzus ezúttal sem maradhat el: a filmvetítéseket moderált szakmai beszélgetések követik témafelvetéssel, kérdésekkel és vitával.

A bemutatásra kerülő filmek az alkotók, a szereplők és az intézmények miatt is izgalmasak, aki esetleg már látta, annak is élményt jelent a viszontlátás.

Wim Wenders, Juliano Salgado, Vivian Maier, Ciro Guerra és a bécsi Kunsthistorisches Museum sorozatba rendezése a természet, a kultúra, a város és a modernitás változatos mintázatát adja.

A sorozat filmjei:
2016. április 13. A Föld sója
2016. április 27. Vivian Maier nyomában
2016. május 11. A nagy múzeum
2016. május 25. A kígyó ölelése


A vetítések 18 órakor kezdődnek. A filmvetítéseket moderált szakmai beszélgetések követik témafelvetéssel, kérdésekkel és vitával.

Jegyár: 1400 Ft, amellyel 17 órától megtekinthetőek a Néprajzi Múzeum aktuális kiállításai. A sorozatra kedvezményes bérlet váltható, amelynek ára 4000 Ft.


A Modern mesterek – különleges látószögek filmklub helyszíne:
Néprajzi Múzeum 213. terem
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

A vetítéssorozat első filmje:
2016. április 13. szerda - A FÖLD SÓJA (12)
Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, 2014

Házigazda: Wilhelm Gábor etnográfus, a Néprajzi Múzeum Ázsiagyűjteményének muzeológusa; vendége: Benke Attila filmkritikus, az ELTE Filmtudomány Tanszék oktatója.

Modern mesterek – különleges látószögek filmklub a Néprajzi Múzeumban

Az elmúlt negyven évben korunk egyik legkiválóbb fotósa, Sebastião Salgado kontinensről kontinensre utazott az örökké változó emberiség nyomában járva. Tanúja volt közelmúltunk fontos történelmi eseményeinek; nemzetközi konfliktusoknak, éhínségeknek, népvándorlásoknak. Most az érintetlen vidékek, a vad növény- és állatvilág, és a grandiózus tájképek felfedezésével tiszteleg bolygónk szépsége előtt. Sebastião Salgado életútját és munkásságát fia, Juliano mutatja be, aki apjával tartott utolsó utazásai során; valamint a rendező és fotós kolléga, Wim Wenders.

A nagyhatású önvallomást Oscar-díjra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában, Cannes-ban pedig elnyerte az ökumenikus zsűri különdíját.

Eredeti cím: The Salt of the Earth / Le Sel de la Terre
Gyártás éve: 2014
Hossza: 110 perc
Színes, fekete-fehér, feliratos
Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott
Forgalmazza: magyarhangya

A vetítéssorozat második filmje:
2016. április 27. szerda - VIVIAN MAIER NYOMÁBAN (12)
John Maloof, Charlie Siskel, 2013

színes, fekete-fehér, feliratos, amerikai dokufilm, 83 perc

Házigazda: Szabó Magdolna etnográfus, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a Magyar Fotótörténeti Társaság egyik alapítója; a beszélgetés vendége: Fisli Éva történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár muzeológusa.

Modern mesterek – különleges látószögek filmklub a Néprajzi Múzeumban


Élt egyszer Amerikában egy dada, aki a XX. század egyik legnagyobb fotósa volt, ám ezt nem gyanította magáról. Vivian Maier úgy halt meg, hogy hátrahagyott többezernyi remekművéből soha egy sem került nyomtatásba.
Egy nap egy John Maloof nevű fiatal történész Chicago régi épületeinek történetét kutatva egy bolhapiaci aukción megvett egy doboznyi negatívot, és ez a nap nemcsak megváltoztatta életét, de csakhamar milliomossá is tette.
A Vivian Maier nyomában című film e két mesét bontja ki: a szegénységben és elhagyatottságban meghalt magányos dada történetét, aki alkalmi munkái mellett egész életében fotózott, mintegy végigdokumentálva a XX. század második felét. Úgy használta a fényképezőgépet, mint Van Gogh az ecsetet: anélkül ontotta magából a remekműveket, hogy arra a világ kíváncsi lett volna. A Vivian Maier nyomában azonban a felfedezés örömének dokumentuma is, John Maloof szerencséjének és inspiráló erőfeszítéseinek története, aki az általa felfedezett művészt és annak életművét megismertette a világgal.

A vetítéssorozat harmadik filmje:
2016. május 11. szerda - A NAGY MÚZEUM (6)
Johannes Holzhausen, 2014

Házigazda: Frazon Zsófia etnográfus, a Néprajzi Múzeum kortárs etnográfiával foglalkozó muzeológusa; vendége: Toronyi Zsuzsanna levéltáros, muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója.

Modern mesterek – különleges látószögek filmklub a Néprajzi Múzeumban


Rendhagyó, szellemes és humoros dokumentumfilm, mely által bepillanthatunk egy világhírű kulturális intézmény színfalai mögé. Johannes Holzhausen rendező és stábja több mint két éven át gyűjtött anyagot a bécsi Szépművészeti Múzeumról szóló filmjükhöz. A kommentárok, interjúk, és zene nélküli dokumentumfilm megmutatja az intézményben zajló különböző munkafolyamatokat, például azt, hogy hogyan kell megteremteni a tökéletes helyszínt egy műtárgy prezentálására. Az ügyvezető igazgatótól a takarítóbrigádig, a rakodómunkásoktól a művészettörténészig a múzeumban dolgozó valamennyi munkatárs ugyanannak a gépezetnek egy önálló fogaskereke.


Kapcsolat:
facebook.com/neprajzimuzeum

www.neprajz.hu


facebook.com/magyarhangya