belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Így kíván minden kedves olvasónknak békés karácsonyt és sikeres új évet a MOKK csapata!

 

Embert próbáló évet zárt a MOKK

 

Ugyan rendre a fenti címben szereplő konklúzióra jutunk az év végi számadáskor, de 2022-ben tényleg nem akármilyen évet tudhat maga mögött a MOKK!  

Február végén online formában szerveztük meg a V. Mesterségünk címere: múzeum című szakmai fórumot, melyet a „Tanuljunk egymástól!” optimista gondolat jegyében rendeztük, de a mostanra már hagyománnyá vált eseményt a pár nappal korábban kitört háborúról szóló hírek árnyékolták be. Dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke Kétszer ad, aki gyorsan ad, és többször, aki jól ad… – Ajánlások múzeumi szakembereknek, rendkívüli időben, rendkívüli okból címmel olvasta fel ajánlásait a szakmai fórumon.

A következő hetekben, hónapokban fokozott figyelemmel követtük a hazai és nemzetközi múzeumi világ megmozdulását, és igyekeztünk rendszeresen beszámolni a hírekről, pozitív példákról. A társadalmi fenntarthatóság és a szolidáris múzeum gondolatát szem előtt tartva Tanuljunk egymástól! Kerekasztal-beszélgetés muzeális intézmények humanitárius krízisekhez kapcsolódó szolidaritási akcióiról, jó gyakorlatairól címmel beszélgetést is szerveztünk az áprilisban a Pulszky Társasággal közösen rendezett Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért című szakmai napon, és részt vettünk az intézményen belüli adománygyűjtésben.

Az egész év során kiemelten foglalkoztunk a múzeumi fenntarthatóság témájával és a fiatalok helyzetével: az Ifjúság Európai Évéhez kapcsolódtunk a májusban általunk koordinált országos rendezvénysorozattal, a Közösségek Hetével, melynek nyitóeseményeként a Múzeumok a környezeti fenntarthatóságért címmel online is közvetített szakmai napot szerveztünk ismét a Pulszky Társasággal együttműködésben.

Júniusban sikeresen lezártuk a járványhelyzet miatt nem várt nehézségekkel is megküzdeni kényszerülő szlovák – magyar Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért projektet, melynek keretében 2022 tavaszán két sikeres szakmai tanulmányút megvalósításában is közreműködtünk és az Múzeumi iránytű sorozatunk első angol nyelven megjelenő kiadványát is letettük az asztalra. Továbbá a Múzeumok Éjszakája hetében social media kampányban mutattuk be, hogy mit profitáltak a projektből a bevont múzeumi szakemberek, és miért pont a múzeumi pályát választották.

A nyári előkészületek után 2022. október 3. és november 13. között Ezt mind fenntartjuk! mottóval szerveztük meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját anyagi támogatás híján saját erőforrásainkból az országos programsorozathoz csatlakozó 130 hazai múzeummal együttműködésben. A fesztivált október elején a 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval nyitottuk: a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, a Kiváló Múzeumpedagógus elismerést és a Családbarát Múzeum címeket is átadtuk, valamint a környezeti fenntarthatóság múzeumi alternatíváit jártuk körül. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen sajtótúrát szerveztünk, a Múzeumok Őszi Fesztiválja lezárásaként megrendeztük a Néprajzi Múzeummal együttműködve a fiatalokat középpontba helyező Frissek, fiatalok! című 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát.

Az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálattal közösen Látogatók a 21. század múzeumában – Digitális lehetőségek és kihívások címmel online workshopot is tartottunk októberben.

Mindezek mellett 2022-ben 33 képzési turnust szerveztünk közel 600 fő részvételével, a korábbi években lezárult projektjeink fenntartási kötelezettségeinek és az ezekhez kapcsolódó ellenőrzéseknek is eleget tettünk, online és személyes műhelygyakorlatok tartásával működtettük országos múzeumi koordinátori hálózatunkat, a MúzeumokMa 2020 kutatás keretében múzeumi munkatársaknak és vezetőknek szóló ajánlásokat dolgoztunk ki és részt vettünk a kutatás kvantitatív és kvalitatív részének folytatásában, a MOKK csapatához újonnan csatlakozó munkatársakat avattunk be működésün titkaiba, és persze intézményünkben, a Skanzenben adódó feladatokból (például a Skanzen új Erdély épületegyüttesének megnyitása előtti tereprendezési munkákból) is derekasan kivettük a részünket. 

Lehetne még részletezni ezévi teljesítményünket, de a látványos számok, statisztikák és grafikonok helyett most inkább szeretnénk a személyességre helyezni a hangsúlyt, ezért az alábbiakban a MOKK munkatársaitól azt kérdeztük meg, hogy számukra 2022-ben mi okozta a legnagyobb sikerélményt a munkájuk során.

Így kíván minden kedves olvasónknak békés karácsonyt és sikeres új évet kíván a MOKK csapata!

Birkás Babett, a MOKK-hoz 2022 szeptemberében csatlakozott oktatásszervező:

„Idén a munkámban a legnagyobb sikerélményt az jelentette, hogy részt vehettem a Frissek, fiatalok! – 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia vizuális megjelenítésében. Egyaránt izgalmas volt a koncepció megvitatása, az anyaggyűjtés, a betűtípusok kiválasztása, a rajzok elkészítése és a háttérkép kiválasztása. Köszönöm a lehetőséget!”

Gyuricza Andrea, oktatásszervező:  

„A Múzeumi alapok képzés okozta a legnagyobb sikerélményt, azon belül is a képzés vége, amikor szinte flow-élményt éltem át. Ugyanis egy olyan váratlan helyzet állt elő, hogy az órarenden kívül az összes résztvevő egy kerekasztal-beszélgetésbe kezdett teljesen magától, az oktató moderálásával. Tulajdonképpen megbeszélték a képzés során tanultakat, nagyon sokan elmondták a saját példájukat, és nagyon sokan kérdeztek, még egy kis vita is kialakult. A képzés végén nem csak én, hanem mindenki flow-élménnyel távozott, és ennél nagyobb élmény nem is érhetett volna.”

Illyés Viktória, oktatásszervező:   

„Az idei sikerélmény számomra az volt, hogy a múzeumi középvezetők kompetenciafejlesztő továbbképzését sikeresen meg tudtam szervezni a kollégáim segítségével. A mai napon, december 16-án adják le a résztvevők a záródolgozatokat. Azért ezt választottam, mert ez rejtette magában a legtöbb kihívást, ez a képzés az első itt töltött évem végén zajlott, és eddigre már volt elég tapasztalatom, amit lehetett kamatoztatni.

Kajári Gabi, marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő:

„A legtöbb álmatlan éjszakát számomra 2022-ben talán a 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia okozta, így az esemény szakmai felelőseként igazi sikerélményt jelentett, amikor sorra kaptam a telefonos és emailes megkereséseket a konferenciát már nagyon váró múzeumi szakemberektől, és a nyílt felhívásra rengeteg jelentkezés érkezett jó gyakorlatok bemutatására. Ez adott erőt a sok hátráltató körülmény közepette, amikor a nyáron még remélt, ám végül meg nem érkezett anyagi támogatás miatt bármiféle költségvetési keret nélkül kellett megvalósítani ezt a rendezvényt. Végül minden száll szépen összeért, és sikerült egy szakmailag is tartalmas, teltházas, arculatilag is friss eseményt lebonyolítani hála a Néprajzi Múzeum partnerségének és a MOKK-os kollégák közreműködésének. A PappMédia önzetlen felajánlásának köszönhetőn pedig a Youtube csatornánkon utólag azok számára is hozzáférhetővé tudtuk tenni az eseményt, akik nem lehettek jelen a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt.”

Milbich Andrea, tartalomszolgáltatási és tudománykommunikációs munkatárs:

„Két nagyobb projektem volt idén, a Közösségek Hete és az Évnyitó, mindkettőnek az volt a különlegessége, hogy nehezített körülmények között is megvalósultak, és erre vagyok a legbüszkébb. A Közösségek Hetét az új Erdély épületegyüttes megnyitását megelőző tereprendezési munkák közben szerveztük, az Évnyitót pedig menet közben át kellett terveznünk a szokásos hétfői időpontról egy keddi napra, majd az esemény előtt nem sokkal kiderült, hogy költségvetés nélkül kell megvalósítanunk.”

Nagy Magdolna, igazgató:

„Számomra idén a legnagyobb sikert az jelentette, amikor pár napja az Interreg - FUMU projekt szlovák partnere megírta, hogy bemutatta a projektünket egy szlovák múzeumi konferencián, ahol felfigyelt rá a kulturális minisztérium múzeumi főosztálya és meghívták, hogy szakemberként vegyen részt a készülő országos múzeumi oktatási koncepció elkészítésében. A projekt célja az volt, hogy a MOKK múzeumi szakemberképzési módszertanát átadjuk a szlovák partnernek. A koronavírus járvány miatti folyamatos újratervezések közepette projektmenedzserként különösen nagy kihívás volt a projektet a megfelelő mederben tartani, a kitűzött eredményeket elérni, de a projekt csapata és a két szlovák partner rugalmas hozzáállása segített a nehézségek leküzdésében. Hiszem és tanítom, hogy egy projekt nem attól sikeres, ha teljesül minden indikátora, hanem attól, ha tovább él az eredménye és újabb pozitív folyamatokat indít be a lezárultát követően is. Ez a projekt most erre egy szép példa.”

Pacsika Márton, fejlesztési osztályvezető:

"Számomra nagyon fontos eredménye az idei évnek, hogy a MOKK történetének első angol nyelvű szakmai kiadványát kiadhattuk."

Rudolf Eszter, marketing és kommunikációs munkatárs, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátor:

A MOKK tagjának lenni számomra a sokoldalúságot jelenti. Kollégáimmal minden évben új kihívásokkal, változatos feladatokkal nézünk szembe, és a legkülönfélébb szakterületeken szerzünk tapasztalatokat. 2022-ben régi álmom vált valóra azzal, hogy az oktatásban is kipróbálhattam magam, és a hírszerkesztés gyakorlatába vezethettem be a PR, marketing, kommunikáció képzés résztvevőit. Ez az egyik, amit a munkámban az idei év sikerének éltem meg.”

Spanisberger Ágnes, adminisztrációs és pénzügyi munkatárs:

 „2022 januárjában csatlakoztam a MOKK-hoz. Habár pénzügyi területen dolgozom, az elmúlt egy évben sok különböző jellegű feladatban vehettem részt. Ami sikert jelent számomra, az talán az, hogy úgy érzem, mostanra már átlátom a MOKK szerteágazó munkafolyamatait.”

Stiegler Mónika, oktatásszervező:

„A két Frontszemélyzeti képzés igazán jó élmény volt számomra. A résztvevők a képzések elején még nem túl lelkesen voltak jelen, de ahogy telt az idő, olyan boldogok és jó kedvűek lettek, hogy jó volt velük együtt örülni a sikerüknek, amit a képzéseket lezáró vizsga jelentett.”

Sziray Zsófia, a MOKK-hoz 2022 szeptemberében csatlakozott kutatási és módszertani munkatárs:

„Nekem a legnagyobb szakmai élmény idén a jó gyakorlatok válogatásában való részvétel és a B szekció moderálása volt az Országos Múzeumpedagógia Konferenciára. Klassz volt élőben is megismerni a gyakorlatokat és bízni abban, hogy azok ötletadóként szolgálnak a hallgatóság számára.”

Zádor Viktória, oktatásszervező, felnőttképzési szakmai vezető:

„A Mesterségünk címere rendezvényt ötödik alkalommal rendeztük meg februárban - számomra ez azért siker, mert amikor az ötlet megszületett, hogy a képzés, önfejlesztés, szakmai fejlődés, tanulás, témakörben is legyen egy állandó rendezvényünk, még nem sejtettük, hogy ez a téma milyen sok lehetőséget rejt, és hogy ekkora lesz az érdeklődés iránta.  Ez nagy örömmel tölt el, mert a felnőttképzés a szívügyem – és úgy tűnik, a rendezvénysorozat tovább folytatódhat!

 

Minden kedves olvasónknak békés karácsonyt

és sikerekben gazdag, boldog új évet kíván a MOKK csapata!

Ezúton is köszönjük megtisztelő figyelmüket és reméljük, hogy 2023-ban újult erővel találkozunk!

 

Így kíván minden kedves olvasónknak békés karácsonyt és sikeres új évet kíván a MOKK csapata!

Kapcsolódó cikkek
Még többet 2022-es évünkről idei hírlevelinkből!