belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szóljon bele a Skanzen rendhagyó karácsonyi kiállításába

A szentendrei Skanzen az I. világháború kezdetének 100. évfordulójára emlékezve rendhagyó karácsonyi kiállítást hoz létre. Ennek témája a karácsonyfa elterjedése, a fronton töltött karácsonyok bemutatása, a karácsonyfadíszek szimbolikájának értelmezése és a karácsonyi ajándékozás története, hiszen sok helyen az első világháború hatására terjedt el a karácsonyfa állításának szokása. A kiállításban személyes történeteket kívánunk megszólaltatni személyes tárgyak segítségével.

Szóljon bele a Skanzen rendhagyó karácsonyi kiállításába

A kiállításhoz tárgy- és történetgyűjtést szervezünk, ahova karácsonyi visszaemlékezéseket, régi karácsonyi képeslapokat, karácsonyfadíszeket várunk az I. világháborúig visszamenőleg egészen az 1970-es évekig. A leírásokat levélben és e-mailben, a képeket levélben vagy beszkennelve tudjuk fogadni. Kérjük a beküldött képeket egészítsék ki a készítés adataival (készítés helye, ideje, téma, a képen szereplő személyek neve).

Az így létrejött gyűjteményből egy válogatás a szentendrei Skanzen karácsonyi kiállításában fog szerepelni. A legjobb visszaemlékezések közül egyet a tárlatban leírásként vagy feldíszített fa formájában szeretnénk megjeleníteni.

A karácsonyfadíszek, képeslapok felajánlását és a visszaemlékezéseket 2014. augusztus 31-ig várjuk a batari.zsuzsanna@sznm.hu e-mail címre, illetve a 2001 Szentendre Szabadtéri Néprajzi Múzeum Pf. 63. postacímre.