belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sajtóközlemények

Több mint ezer település, közel félezer újjáéledő közösség! A változás elkezdődött

Csaknem ezer újjáéledő helyi közösség, számos jó gyakorlat és sikeres módszertanok – ezek mind az elmúlt három évben zajlott, a teljes országra kiterjesztett, 3 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult program, a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projekt eredményei. A program – amely a múzeumi, a közművelődési és a könyvtári terület egyedülálló összefogásával valósult meg – egyebek mellett hozzájárult a fiataloknak a digitális világból a valós közösségekbe való visszatereléséhez, a helyi kulturális intézmények és az ott lakók közötti kapcsolat erősítéséhez, és számos más területen is pozitív hatást fejtett ki.

tovább
 → 


Sikeresen zárult az aktív közösségek megismerkedését és tapasztalatcseréjét szolgáló országos szakmai műhelysorozat

434 önkormányzat 756 képviselő-testületi tagja, továbbá 305 település 401 közösségének 678 résztvevője kapcsolódott be a Cselekvő közösségek projekt programjaiba.

 Győr adott otthont csütörtökön a Cselekvő közösségek projekt keretében, 2017 és 2019 között tartott, megyei szakmai napok országos rendezvénysorozatokat záróeseményének. Az elmúlt években 18 megyében, 434 település képviselő-testületének tagjai és hivatali dolgozói, valamint összesen 18 helyszínen 305 településről 401 közösség 678 résztvevője kapcsolódott be az országos eseménysorozatokba.

tovább
 → 


Átadták a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán

2019. 05. 19. Budapest, Múzeumok Majálisa – A Közösségi múzeum elismerést első alkalommal 16 muzeális intézmény kapta meg a Nemzeti Múzeumban rendezett átadási ünnepségen. A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás  (EFOP 1.3.1-15-2016-00001) című, az Európai Unió által támogatott projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) kezdeményezése alapján az elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, vagy letették a társadalmiasítás alapjait, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

 

tovább
 → 


Partnerségben a közművelődéssel – Nemzetközi konferencia Magyarországon

Az utóbbi években alkalmazott, jó gyakorlatként már hatékonyan működő közösségteremtő eszközök álltak a 2019. május 15-16-án megvalósuló, Partnerségben a közművelődéssel című nemzetközi tudományos konferencia fókuszában, melynek hazánk adott otthont. A kétnapos rendezvényen a magyar szakemberek tapasztalatain túl többek között a Lengyelországban, Szlovákiában, Szerbiában és Dániában bevált jó gyakorlatokat is bemutatták külföldi előadók.

tovább
 → 


Adj Esélyt…! Elindult az országszerte csaknem 760 programmal zajló Közösségek Hete

Közös szövéssel, kincskereső játékkal, fotókiállítással, népi sportjátékok bemutatójával és TOP nyertes pályázók bemutatkozásával vette kezdetét a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat 2019. május 6-án, Szennán. Az ország 358 településén csaknem 760 közösségépítő programmal várják a programszervezők 2019. május 6. és 12. között az érdeklődőket. Az idén harmadik alkalommal meghirdetett programsorozat olyan eseményeknek ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást, azok sokszínűségét és a bennük rejlő értékeket. A Közösségek Hete kiemelt célja a közösségek megtartó erejének, a településeken élő különböző helyzetű és életkorú lakosok iránti felelősség, összefogás jó példáinak bemutatása. Különösen fontos az esélyegyenlőség elősegítése, ezért idei mottónkkal olyan közösségeket is szeretnénk megszólítani, akik úgy érzik, hátrányos megkülönböztetés éri őket, ezért közösséget alapítva próbálnak megküzdeni a felmerülő nehézségekkel.

tovább
 → 


TOP18 – TOP nyertes „Jó gyakorlatok” bemutatása, népszerűsítése

A TOP nyertes „Jó gyakorlatok” bemutatása, népszerűsítése a témája annak az ország 18 megyéjét érintő programsorozatnak, amelynek a 16. állomása Békés megye lesz. Az országos szakmai műhely-sorozat célja, hogy áttekintse a TOP (Terület és Településfejlesztési Operatív Program) 5.3.1-16 valamint a TOP 6.9.2.-16 „A helyi identitás és kohézió erősítése” projektek jelenlegi helyzetét, módszertani kitekintést adjon a vállalt projektek teljesítéséhez, illetve jó példákkal segítse a TOP nyertes pályázók munkáját. 

tovább
 → 


Közművelődési intézmények együtt a közösségekkel

A közművelődési intézmények közösségi részvételen alapuló működésének bemutatása volt a témája a közművelődési intézmények első regionális szakmai találkozójának, amelyet 2019. március 18-án, Szombathelyen rendeztünk meg. Az országos szakmai műhely-sorozat célja, hogy áttekintse a kulturális intézmények – közművelődési intézmények, könyvtárak, múzeumok– „társadalmiasított” működésének lehetőségeit, módszertanát, elméletét.

tovább
 → 


Múzeumok együtt a közösségekkel

A múzeumok közösségi részvételen alapuló működésének bemutatása került fókuszba a muzeális intézmények első regionális szakmai találkozóján 2019. február 20-án Győrben. Az országos szakmai műhely-sorozat célja, hogy áttekintse a kulturális intézmények – könyvtárak, múzeumok, közművelődési intézmények – „társadalmiasított” működésének lehetőségeit, módszertanát, elméletét.

tovább
 → 


Közösségben a közösségért

Közösségben, a közösségért – A kulturális intézmények közösségi részvételen alapuló működésének („társadalmiasításának”) lehetőségei című szakmai programsorozat nyitó eseményének adott otthont Békéscsaba.

tovább
 → 


Aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló országos szakmai műhelysorozat

Az aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló országos szakmai műhelysorozat programnyitó eseményének adott otthont Veszprém

 

tovább
 → 


Kerekasztal-beszélgetésen mutatkozott be a megújult Múzeumi iránytű kiadványsorozat

Budapest, 2019. január 15. –  A Magyar Nemzeti Múzeumban szakmai kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Múzeumi iránytű című kiadványsorozatának legújabb, megújult arculattal készült négy kötetét.

tovább
 → 


Közösségfejlesztő mintaprojektek valósultak meg országszerte – Mintaprojekt szakmai nap a Skanzenben

Közösségfejlesztő mintaprojektek eredményeit mutatták be a megvalósítók kétnapos szakmai nap keretében 2018. október 25-26-án a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Az ország tizenhét megyéjében huszonöt mintaprojekt zajlott csaknem egy éven át a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projekt keretében.

tovább
 → 


Partnerségben a könyvtárral – Nemzetközi tudományos konferencia Debrecenben

 Partnerségben a könyvtárral – In Partnership with Libraries – címmel nemzetközi tudományos konferenciának adott otthont Debrecen 2018. október 15-én és 16-án. Az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében megvalósuló esemény fókuszában a könyvtárak közösségépítő szerepe állt.  A konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Dr. Vitályos Eszter – európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, az Országos Széchényi Könyvtár részéről Dr. Tüske László főigazgató, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ részéről Nagy Magdolna megbízott igazgató, az NMI Művelődési Intézet részéről pedig Kárpáti Árpád, a kiemelt programok igazgatója nyitotta meg.

tovább
 → 


Fókuszban a kulturális közösségfejlesztés

A kulturális közösségfejlesztés eredményeiről, valamint a múzeumok, a könyvtárak és a közművelődési intézmények települési közösségfejlesztő szerepéről tartott konferenciát a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karával partnerségben 2018. június 11-én az ELTE TÁTK Tanácstermében. A konferenciát a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt keretében rendezték meg, ahol a projektgazda Szabadtéri Néprajzi Múzeum és konzorciumi partnerei, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet, valamint meghívott szakemberek mutatták be a kulturális közösségfejlesztés módszereit, jó gyakorlatait. Az egyetem képviselői a közösségfejlesztő szakmát, valamint a közösségi és civil tanulmányok MA képzés munkaerő-piaci hasznosulását helyezték fókuszba.

tovább
 → 


Elindult az országszerte csaknem 800 programmal zajló Közösségek Hete

Élményműhellyel, biciklis felvonulással és kiállítás megnyitóval vette kezdetét a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat 2018. május 7-én, Kiskőrösön. Az ország 376 településén csaknem 800 közösségépítő programmal várják a programszervezők 2018. május 7. és 13. között azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megtapasztalni, hogy „Együtt lenni, együtt tenni jó”. Az idén második alkalommal meghirdetett programsorozat olyan eseményeknek ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást, azok sokszínűségét és a bennük rejlő értékeket. A Közösségek Hetén a cél ismét bebizonyítani, hogy mindenki találhat érdeklődésének, értékrendjének megfelelő közösséget, melynek teljes értékű tagja lehet.

tovább
 → 


Együtt lenni, együtt tenni jó! – Május 7-én indul a Közösségek Hete

 Közel nyolcszáz programmal több száz településen várja az érdeklődőket a 2018. május 7-én induló Közösségek Hete országos rendezvénysorozat. Az idén második alkalommal meghirdetett egy hetes programsorozat középpontjában a közösségi akció, a közös tervezés és cselekvés áll. A Közösségek Hete az együttműködő, értékközpontú társadalmat ünnepli, és felhívja a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, arra, hogy „Együtt lenni, együtt tenni jó!”. Idén ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét, amelynek gondolatiságához és céljaihoz a Közösségek Hete is kapcsolódik.

 

tovább
 → 


Paradigmaváltó nemzetközi tapasztalatcsere a kulturális együttműködésekről

A kulturális intézmények együttműködési lehetőségeiről tartottak kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát Egerben Partnerségben a múzeummal (In Partnership with Museums) címmel 2017. november 20-21-én. A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) kiemelt projekt keretében megrendezett, műhelymunkának is alkalmat adó konferencia középpontjában a múzeumi, könyvtári és közművelődési intézmények partnersége és a helyi közösségekkel kialakított összefogás állt, különös tekintettel a múzeumi intézményekkel való kooperációra.

tovább
 → 


Cselekvés a közjóért – Könyvbemutató

Közösségfejlesztés módszertani útmutató, valamint Gyakorlati útmutató intézményi önkéntes programok létrehozásához és működtetéséhez címmel hiánypótló művek jelentek meg a Cselekvő közösségek kiemelt projekt keretében, amely az Európai Unió Európai Szociális Alapjának 3 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg. A kötetek könyvbemutatója 2017. október 25-én zajlott az Országos Széchényi Könyvtárban.

tovább
 → 


Ünnepeld a közösséged! Elindult az országszerte csaknem 900 programmal zajló Közösségek Hete

„Együtt tenni, együtt lenni jó” — a fiatal mágocsi tehetségek műsorával és jövőtervező workshoppal indult útjára a Közösségek Hete országos programsorozat, melyet idén rendeznek meg először, és így is csaknem 900 rendezvény között válogathatnak az érdeklődők. A 2017. május 8. és 14. között meghirdetett rendezvénysorozat olyan programoknak ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és a közösségben rejlő értékeket, valamint ráirányítják a figyelmet a helyi kezdeményezésekre. A Közösségek Hete központi gondolata a közösségi kezdeményezés népszerűsítése, a közösségek sokszínűségének bemutatása rávilágítva arra, hogy elmagányosodó társadalmunkban is mindenki találhat érdeklődésének, értékrendjének megfelelő csoportot, melynek teljes értékű tagja lehet.

tovább
 → 


Ünnepeld a közösséged! Idén először Közösségek Hete!

Sajtóközlemény

Szentendre, 2017. május 3.

Csaknem kilencszáz programot kínál a május 8-án induló Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, melynek keretében egy héten át egészen május 14-ig várják színes eseményekkel az érdeklődőket országszerte. Az idén első alkalommal megrendezendő programsorozattal a szervezők egy évente visszatérő hagyományt szeretnének teremteni. A rendezvény fő célja, hogy az egyre inkább elmagányosodó társadalmunk figyelmét felhívja a közösségek szükségességére, a közösségi kezdeményezésekre, valamint azokra az élményekre és értékekre, melyeket egy közösség a tagjainak adhat.

tovább
 → 


Kulturális közösségfejlesztési mentorhálózat kezdi meg munkáját

Sajtóközlemény

Szentendre, 2017. április 6.

61 kulturális közösségfejlesztő mentor vette át tanúsítványát 2017. április 4-én a Skanzenben, a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projekt keretében, miután elvégezte a „Felkészülés a kulturális közösségfejlesztő mentori feladatokra” című akkreditált képzést. A projekt fontos pillére a felkészült szakemberekből – mentorokból – álló támogató hálózat, amely közvetlenül, helyben nyújt módszertani segítséget a helyi közösségeknek, intézményeknek az ország 18 megyéjében. A Cselekvő közösségek a kulturális ágazat országos fejlesztőprojektje, mely a múzeumi, közművelődési és könyvtári terület egyedülálló összefogásával, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában, 3 milliárd forintos európai uniós támogatással valósul meg.

tovább
 → 


Tízmilliárdos fejlesztés a kulturális alapellátás és közösségfejlesztés szolgálatában

Sajtóközlemény

Szentendre 2016, szeptember 15.

Három, összesen 10 milliárd forint összegű kulturális alapellátást segítő projekt indulását jelentette be Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a szentendrei Skanzenben csütörtökön megtartott sajtótájékoztatóján. A Széchenyi 2020 keretében megvalósuló projektek több célt szolgálnak: támogatják a kulturális és közösségi művelődés tartalom- és szolgáltatásfejlesztését, az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, lehetővé teszik a nevelési-oktatási és a kulturális intézmények közötti együttműködés bővítését, elősegítik a múzeumok és könyvtárak formális és nem formális oktatásba való bekapcsolódását, valamint az új kompetencia- és készségfejlesztő tanulást támogató szolgáltatások bevezetését.

tovább
 → 


Együttműködés a cselekvő közösségekért

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Szentendre, 2016. június 06.

tovább
 →